Karkassen sparen en in elkaar zetten

Rare hobby’s, beroepen of gewoonten, bijna iedereen heeft ze.
De één spaart kaasschaven, terwijl de ander het liefst de hele dag LARPT (Life Action Roleplaying), zoals Bastiaan Smit in uitzending 11. Zo heeft Erwin van Zoelen een apart beroep.

Erwin van Zoelen
repareert schedels van dieren.  Nadat hij op jonge leeftijd samen met zijn broer een schedel van een wildzijn vond in het bos, spaart hij schedels. Inmiddels is Erwin erkend preparateur en werkt hij onder andere voor het Natuurmuseum in Nijmegen. Hij zet vogels, zoogdieren en andere skeletten van dieren op.

Maar hoe gaat dit in zijn werk?
Lijkt dit je leuk om zelf te doen, of wil je weten hoe dit in zijn werk gaat?
Hieronder kunt u een snelle cursus dier opzetten volgen.

In eerste instantie is het belangrijk dat je het skelet goed schoonmaakt. Het skelet moet worden ontvet met onder andere wasbenzine en bleek. Daarna is het belangrijk dat de botten goed drogen voordat u ermee verder aan het werk gaat. Leg daarom de botten een tijdje te drogen op een handdoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de botten goed gedroogd zijn kunt u ze in de goede volgorde leggen.  Op internet kunt u genoeg afbeeldingen vinden van de anatomie en skeletbouw van dieren. Hierop kunt u precies zien hoe het dier in elkaar gezet moet worden.
Om de botten van het dier bij elkaar te houden kun je gebruik maken van een stuk ijzerdraad. Dit kun je gebruiken als steuntje van bijvoorbeeld het borstbeen. Hierna kunt u de botten vast plakken aan het borstbeen. Dit gebruikt u als centraalpunt. Plak hierna de vleugels en de rest van de nek en de schedel tegen elkaar aan.

Wilt u meer informatie over  het zelf in elkaar zetten van een skelet of wilt u dat een ervaren reparateur dit doet? Kijk dan verder op deze website.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.