Met je vetrolletjes vast in de ov-incheckpoort

Onder het aantal Utrechters is het percentage met overgewicht hoog. Van de volwassenen heeft één op de drie overgewicht. In enkele Utrechtse wijken is dit zelfs nog meer. Bij kinderen geldt dat ongeveer één op de vijf te dik is, blijkt uit onderzoek van VMU in 2010.

Het oude spreekwoord ‘Jong geleerd is oud gedaan’ geldt uitstekend in deze situatie. Het eetpatroon dat je op jonge leeftijd wordt aangeleerd, blijf je vaak je hele leven vasthouden. Bewust of onbewust. Daarom vinden steeds meer scholen het belangrijk dat ook zij zich bemoeien met het eetpatroon van kinderen. Maar het aantal scholen die aandacht besteden aan de voeding is nog schaars. Van de 7000 basisscholen in Nederland, bieden slechts 150 scholen een lunch aan. In veel andere landen is het een eeuwenoude traditie dat kinderen op school eten. In Frankrijk hebben ze soms zelfs een driegangen menu.

Overgewicht onder kinderen neemt toe. Kinderen gaan zonder ontbijt de deur uit of eten een Turkse pizza om elf uur ’s ochtends. Ook in Utrecht is overgewicht onder kinderen een probleem. Vooral Overvecht kampte met grote problemen. Sinds 2007 hebben alle scholen het Fruitkwartiertje ingevoerd met duidelijk effect. Sinds vijf jaar is het overgewicht met zes procent gedaald. Of dit alleen aan het Fruitkwartiertje te danken is, blijft uiteraard de vraag. Op dit moment heeft de wijk Noordwest het hoogste percentage kinderen met overgewicht in Utrecht. Een gezond gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid, zowel op jonge als latere leeftijd. Bijna 10% van de ziektelast wordt veroorzaakt door overgewicht (RIVM, 2003).

Teveel vetrolletjes verhogen de kans op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en enkele soorten kanker. Maar het hangt vaak ook samen met andere beperkingen: vliegen in de krappe vliegtuigen van Ryan Air is niet meer aan jou besteed of je kunt niet meer soepel door de ov-incheckpoortjes lopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.