(on)veilig wonen in Overvecht

In de uitzending zagen wij Anita Bosma die ‘s avonds de deur niet meer uit durft. Ze is bang voor de donkere straat. Vooral sinds de inbraak bij haar benedenburen. Is Overvecht echt zo onveilig, of is het vooral het imago dat de buurtbewoners bang maakt?

Astrid Puik, Gebiedsmanager veiligheid voor de wijk Overvecht, geeft namens Gemeente Utrecht haar reactie:

 

Wanneer is er ‘voldoende straatverlichting’? 

“De straatverlichting rond de Ibisdreef wordt door Toezicht Openbare Verlichting van Stadswerken als afdoende betiteld en zij stellen de norm. De woningcorporaties en eigenaren investeren in Overvecht in extra beveiliging van hun eigendom.

Het is gemeentelijk beleid om parken niet te verlichten.”

Hoe zit het met de woninginbraak?

“De woningbraak in Overvecht neemt af. Dit komt onder andere doordat veelplegers zijn opgepakt door politie, maar ook doordat corporaties en eigenaren goed investeren in de beveiliging van hun bezit. In de flat van mevrouw Bosma (zie uitzending) zijn van de 120 adressen in 2011 t/m week 49, twee inbraken geweest.”

 

Is Overvecht onveilig voor de bewoners?

“Er gebeuren soms akelige dingen in de stad, dus ook in Overvecht.  Jongerenoverlast, maar vorig jaar bijvoorbeeld ook zelfs 2 moorden waaraan door de media veel aandacht is besteed. Dat doet veel met de veiligheidsgevoelens van bewoners. Het is jammer dat de mooie dingen die in Overvecht gebeuren onderbelicht zijn. Ook waar het de veiligheidssituatie betreft. Het aantal woninginbraken in Overvecht is in 2010 en 2011 juist afgenomen. Ook bij autokraken zien we een afname. Overvecht staat bekend als aandachtswijk en komt maar moeizaam van dit imago af.

 

Wat wordt er gedaan zodat Overvechters zich weer veilig gaan voelen?

“We gaan bewoners nog meer betrekken bij de veiligheidsaanpak en beter voorlichten. Als bewoners aangeven dat zij zich onveilig voelen in hun woonomgeving wordt daar serieus naar gekeken. De gebiedsmanager veiligheid van het wijkbureau kijkt samen met alle partners wat ze kunnen doen om de situatie en de veiligheidsgevoelens te kunnen verbeteren.”

 

Kunt u hier een voorbeeld van geven?

“De Mexicodreef, waar afgelopen zomer een bewoner is overvallen en aangerand. Dit doet veel met het gevoel van bewoners. Door hen nauw bij de aanpak te betrekken en goed te informeren over de voortgang in het onderzoek willen wij een eerlijk beeld geven van de situatie. In dit geval kwamen bewoners zelf met oplossingen om het veiligheidsgevoel in de omgeving te verbeteren door in de donkere maanden het vuilnis vroeger naar buiten te zetten, weerbaarheidstrainingen en voorlichting. Bewoners uit dit gebied gaven aan tevreden te zijn over de manier waarop ze zijn betrokken en gehoord. Dit proberen we in de hele wijk zo te doen.”

 

“Waar kunnen Overvechters die zich onveilig voelen terecht?”

Laat bewoners die zich onveilig voelen in hun woonomgeving vooral contact opnemen met wijkbureau overvecht en vragen naar één van de veiligheidsmedewerkers. Dan kijken we samen wat we met het signaal kunnen doen.

—————————————————————————————————————————————————-

Vanuit de Wijkraad is er het Onderzoek Veiligheid gekomen. Het rapport werd 6 januari gepresenteerd en vastgelegd door UindeWijk: http://youtu.be/WJhpqIWI5Vg

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.