Vijftig jaar gastarbeiders in Utrecht

In 1960 kwamen de eerste gastarbeiders naar Utrecht. Het waren toen vooral Italianen die hier in fabrieken kwamen werken. Niet veel later volgden ook Turken, Grieken, Marokkanen, Joegoslaven en Spanjaarden. De mensen uit het buitenland waren hier hard nodig, omdat in Nederland niet genoeg arbeidskrachten te vinden zijn.

Ries Adriaansen is één van de organisatoren van het project ’50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht’. Begin 2011 zet hij, samen met andere vrijwilligers, een tentoonstelling op waarin de vele immigranten die de afgelopen 50 jaar naar Utrecht kwamen, te zien zijn. Adriaansen: ,,De afgelopen vijftig jaar is er na de komst van gastarbeiders veel veranderd in Utrecht. Maar waarom zijn ze hier gekomen, en wat heeft het leven hen gebracht? In de tentoonstelling hebben wij dat laten zien met foto’s en een documentairefilm.”

De tentoonstelling is sinds januari helaas nog maar beperkt te bekijken. Wel kunnen de films en fotoseries getoond worden aan groepen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van ’50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht.’

Nederland

Niet alleen in Utrecht vestigen zich vanaf 1960 veel gastarbeiders, ook in de rest van Nederland komen veel mensen in fabrieken werken. Zeven jaar lang nam het aantal gastarbeiders toe, alleen tijdens de recessie in 1967 daalde het aantal even. Ook de oliecrisis in 1973 en het stopzetten van de werving leidden tot een daling, maar vanaf 1975 nam het aantal immigranten weer toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.