Bizarre start Le Grand Boucle in 1978


Mocht Utrecht de start van de Tour de France krijgen, dan wordt het de zesde keer dat een Nederlandse stad met het ‘Grand Depart’ aan de haal gaat. In 1954 was Amsterdam de eerste niet Franse startplaats voor de Tour de France. In 1973 was Scheveningen de start-plaats voor de Tour. Leiden was in 1978 aan de beurt en in 1996 was het ’s Hertogenbosch. In 2010 kaapte Rotterdam de start weg voor de neus van Utrecht.

De meest opvallende start was zonder twijfel die van Leiden in 1978. In de gloriedagen van het Nederlandse wielrennen waren de helden Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk tot op het bot gemotiveerd om de proloog op eigen bodem winnend af te sluiten. Het was een verschrikkelijk lastig parcours dat slechts 5200 meter telde. De renners knalden door de smalle grachtjes en natte klinkertjes op deze regenachtige zomerdag. Favorieten voor de eindzege onder wie Bernard Hinault en de Portugees Joaquim Agostinho hielden de benen redelijk stil. Hierdoor konden de Nederlanders zichzelf profileren. Jan Raas ging als een bezetene van start en noteerde de beste tijd: 6 minuten en 39 seconden. Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk complimenteerden het podium. Een uitslag waar de Nederlandse wielerfan tegenwoordig alleen maar van kan dromen.De proloog zat er op. In een tijdsbestek van nog geen uur ging de stemming van euforisch naar desillusie. Vanwege het gevaarlijke parcours besloot de Tourdirectie de uitslag te schrappen uit de boeken. Vreemd, aangezien de proloog al in zijn geheel was gereden. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gespeculeerd waarom de directie voor deze beslissing heeft gekozen. Winnaar Jan Raas was woedend. Die woede zette hij de volgende etappe om in kracht door de eerste echte etappe winnend af te sluiten en alsnog in het bekende geel te mogen worden gehuldigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.