De dunne lijn tussen gek en geniaal

Creatief en een tikkeltje gek. Dat is een combinatie die vaak voorkomt. Misschien moet je wel een beetje gek zijn om bijvoorbeeld een groot kunstenaar te worden. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen. Hier een rijtje van de geniaalste gekken van onze geschiedenis.

Vincent van Gogh
Volgens de één was Van Gogh manisch depressief, volgens de ander schizofreen. Zelf dacht Van Gogh dat zijn brein redelijk functioneerde. Zo stelt hij dat ‘gekte in de familie erfelijk is’ en ‘waanzin is een beroepsziekte van schilders’. “Ik ben niet gek, want ik ben tussen aanvallen door helder”, schreef hij in een brief naar zijn broer Theo. Van Gogh was opgenomen in een psychiatrische inrichting in St. Rémy.

Salvador Dali
“La unica diferencia entre un loco y yo es que yo no estoy loco”. Oftewel: “Het enige verschil tussen een gek en mij, is dat ik niet gek ben.” Dali probeerde zijn droombeelden vast te leggen in zijn schilderijen. Dat had surrealistische werken tot gevolg. Naarmate hij ouder werd, werd de gekte ook groter. Met name zijn verschijning was opvallend. Het verhaal gaat dat hij aan het einde van zijn leven dacht dat hij onsterfelijk was. Daarom stopte hij met eten.

Jim Morrison

Drummer John Densmore van The Doors schreef dat leadzanger Morrison een gevaarlijke gek was. In de jaren zestig was The Doors de meest succesvolle groep van de Amerikaanse westkust. In de flowerpowertijd waar er werd gezongen over bloemetjes en wereldvrede, brak Morrison tradities door over seks en dood te zingen. Het drugs, seks en rock-’n-roll leven eiste uiteindelijk zijn tol.

Charley Sheen
In schril contrast met de bovengenoemde, maar gek is hij zeker. Een gek van deze tijd. Ook Sheen zijn succes werd zijn ondergang. Er was vorig jaar veel ophef nadat hij werd ontslagen uit de Amerikaanse serie ‘Two and a Half Men’ en er vervolgens flink op los feestte met veel drank, drugs én vrouwen. Ook hij balanceert met zijn bizarre uitspraken en  verschijning op de dunne lijn tussen geniaal en gek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.