Roller Derby; al sinds de jaren ’30 spectaculair

In Nederland bestaat Roller Derby pas twee jaar, maar in de Verenigde Staten is het al jaren een bekend fenomeen. Mede dankzij de populaire Roller Derby film ‘Whip it!’ uit 2009, werd de sport ook in Europa een succes. Ondanks dat het een snelle en flitsende sport is, bestaat het al langer dan je misschien zou denken.

Roller Derby in de huidige vorm bestaat pas zo’n twaalf jaar, maar het begon al in de jaren ’30 als Amerikaanse spektakelsport. In die tijd gingen de wedstrijden nogal eens volgens een vast script, waarbij er van tevoren al was bepaald wie er zou winnen en wanneer er iemand zou vallen. Ook deden er in die tijd nog mannen mee.

In 1948 was er voor het eerst een Roller Derby wedstrijd op televisie te zien. Naarmate meer mensen een televisie in huis namen, werden er ook meer wedstrijden uitgezonden. Gek genoeg droeg dat niet bij aan de populariteit van de sport. Sterker nog, de interesse van toeschouwers nam af en na de jaren ’60 was het fenomeen Roller Derby doodgebloed.

Vanaf 2001 kwam Roller Derby in de Texaanse hoofdstad Austin weer langzaam op. Dit keer met teams die exclusief uit vrouwen bestonden. De hernieuwde populariteit kwam vooral door de TXRD Lonestar Rollergirls, die bijzonder goed en erg agressief speelden. Ook het feit dat zij altijd netpanty’s en schoolrokjes aan deden, trok veel publiek. Spektakel genoeg dus, maar ingestudeerde wedstrijden werden voortaan wel afgezworen.

Hoe gaat het nu

Inmiddels zijn netpanty’s en rokjes aan de orde van de dag in Roller Derby. Iedere speelster heeft daarnaast ook een ‘derbynaam’. Die artiestennaam gebruikt ze op de baan als alter ego en om te tegenstander angst in te boezemen. Vaak zijn het woordgrapjes die verwijzen naar bestaande personen of uitdrukkingen, zoals: Smashley Simpson, Marcie MissBehave en Maud of Control. Derbynamen worden wereldwijd bijgehouden op een digitale lijst, zodat iedere naam uniek is. De teller van officiële derbynamen staat 35.248.

Naast de Utrechtse Dom City Dolls zijn er in Nederland nog twaalf andere teams. In heel Europa zijn er zo’n 200 derbyleagues (teams) actief en wereldwijd loopt het aantal actieve groepen op tot meer dan duizend.

Enthousiast geworden over Roller Derby? De Dom City Dolls zijn nog op zoek naar nieuwe speelsters, trainers en sponsoren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.