Statiegeld; afschaffen of niet?

 

De discussie rond het wel of niet afschaffen van het statiegeld op PET flessen blijft doorgaan. De meeste supermarktketens willen van het huidige systeem af, maar milieuorganisaties en gemeenten behouden liever het statiegeld. Hier nog even alle argumenten op een rijtje.

 

Supermarkten
Bijna alle grote supermarkten vinden het statiegeldsysteem duur en onhandig. De lege flessen in het magazijn staan in de weg en bovendien worden de statiegeld flessen apart opgehaald van het andere afval.
Frisdrankproducenten
De producenten waren tot voor kort vóór de afschaffing, maar daar lijken ze van zijn teruggekomen. Wel zijn ze van mening dat de afschaffing het makkerlijk zou maken voor de comsument.
Gemeentes
Veruit de meeste gemeentes in Nederland willen het statiegeld behouden. Zij zijn van mening dat het zwerfafval bij afschaffing toeneemt. Tevens zou afschaffing voor hun betekenen dat zij meer afval te verwerken krijgen, waardoor de kosten voor hun stijgen.
Milieuorganisaties
Zij zijn tegen de afschaffing. Organisaties als Greenpeace en Stichting natuur en milieu. Zij zijn met name bang dat er toename van het zwerfafval zal plaatsvinden. Voorstanders van afschaffing spreken dat weer tegen; De grote flessen zouden vooral voor thuisgebruik zijn.
Tweede Kamer
Nu de huidige politieke crisis in volle gang is lijkt de afschaffing van het statiegeld in 2015 ook geen zekerheid meer. Op 26 april kreeg een motie van CDA-kamerlid Marieke van der Werf grote steun. In haar motie staat dat in 2014 de verpakkingsindustrie moet bewijzen dat zij genoeg plastic afval kunnen inzamelen en recyclen. Alleen dan kan het statiegeld daadwerkelijk afgeschaft worden.

Ben je vóór statiegeld of wil je meer informatie? Check dan: www.echteheld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.