Mahjong is minder onschuldig dan het lijkt

In Nederland is Mahjong nog niet zo bekend. In China is het volksport nummer één. Op bijna elke hoek van de straat spelen mensen Mahjong. En niet zoals bij ons voor de gezelligheid, maar voor geld. Veel geld.

 

Mahjong was in het voormalige Keizerrijk tot in 1998 verboden. Mahjong is er vooral een gokspel en dat was natuurlijk niet de bedoeling in een communistische staat. Niet dat het verbod iets uithaalde, want Chinezen bleven het spel lekker spelen.

Waar in westerse films gangsters vooral spelletjes als Black Jack en Poker spelen,  spelen Chinezen in misdaadfilms Mahjong. Een mooi voorbeeld daarvan is de film ‘Kung Fu Mahjong’ over een obsessieve gokker voor wie Mahjong bijna verkeerd afloopt.

Een andere film waarin het gokken rond mahjong naar voren komt is de toepasselijke getitelde film ‘God of Gamblers’. Hier is de sfeer wel een beetje anders dan bij de Mahjongvereniging Hoeksteen van Utrecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.