Subbuteo, wat is het toch precies?

Subbuteo is een spel waarbij twee tot vier spelers met miniatuur spelertjes een voetbalwedstrijd simuleren. Behalve voetbal kan het spel ook gespeeld worden in rugby-, hockey- of cricketvarianten. Aanvankelijk wilde de uitvinder van het spel, Peter Adolph, het de naam “Hobby” geven. Maar omdat dit niet door de patenten-commissie werd goedgekeurd kreeg het spel de naam Subbuteo, naar “Falco Subbuteo”, het Italiaanse woord voor boomvalk.

Wat Subbuteo vergeleken met andere “tabletop” games uniek maakt, is dat er honderden onderwerpen zijn om de bekende teams te weergeven. Vaak waren de teams uitgerust met een zwart, blauw of rood tenue. Maar later kwamen er ook figuurtjes met shirts van Barcelona, Admira Wacker, Manchester United en de Boston Minutemen. Voor degene die nog steeds niet zijn favoriete team kon vinden werden er figuurtjes op de markt gebracht, die je zelf kon schilderen.

Het spel bleef lange tijd populair, maar de laatste jaren werd het spel steeds meer overschaduwd door electronische voetbalspelletjes.

In 1989 schreef de Engelse band Half Man, Half Biscuit het nummer “All I want for Christmas is a Dukla Prague away kit” als ode aan het Subbuteospel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.