Wat als je geboortedorp niet meer bestaat?

Beschuit

Wim van Scharenburg stuitte op dit probleem toen hij op Facebook wilde aangeven dat hij uit het dorp Zuilen kwam. Zuilen? Ja: Zuilen! Vroeger was de inmiddels Utrechtse wijk een gemeente. Wim zette de strijd in om alsnog op Facebook aan te kunnen geven dat hij uit dit ‘schone dorpje aan de Vecht’ komt en kreeg daarin zijn gelijk.

Frank van den Hoven, initiatiefnemer van de lijst van bedreigde plaatsen, maakte een lijst om de vergeten Nederlandse plaatsen weer op de kaart te zetten. Hij maakte met hulp van de redactie ‘de Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen‘. Er zijn tien Utrechtse plaatsen die dreigen vergeten te worden. Dus als je nog wil dat je Facebookgeboorteplaats en de geboorteplaats op je paspoort hetzelfde zijn. Dan ben je gewaarschuwd als je nest in een van de volgende plaatsen ligt:


Bedreigde plaatsen in Utrecht weergeven op een grotere kaart

 

 

Een gedachte over “Wat als je geboortedorp niet meer bestaat?

  • 2 juni, 2012 om 14:40
    Permalink

    Het blijft verwarrend natuurlijk, maar de gemeente Zuilen bestond uit het dorpje Zuilen, dat tegenwoordig Oud-Zuilen heet en onder de gemeente Stichtse Vecht (voorheen gem. Maarssen) valt, en de in de 20e eeuw ontstane wijk Zuilen (die om ze te onderscheiden ook weleens Nieuw-Zuilen wordt genoemd), die bij de opheffing van de gemeente Zuilen in 1954 naar de gemeente Utrecht is overgegaan. Dhr. Van Scharenburg is dus geboren in de gemeente Zuilen (in paspoorten staat geloof ik doorgaans de gemeentenaam waar je geboren bent en niet per se de plaatsnaam, wat natuurlijk wel gelijk aan elkaar kán zijn), en daarbinnen in de wijk Zuilen. En niet in het dórp Zuilen, dat is immers het huidige Oud-Zuilen. Dat dorp heette tot ca. 1900 nog gewoon Zuilen (omdat de wijk Zuilen toen nog niet bestond) en zo oud is dhr. Van Scharenburg nog niet 😉
    Ik heb begrepen dat er vrijdag 1-6 een uitzending was van Ustad hierover, is dat via een uitzending-gemist-link nog ergens terug te zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.