Wat schreef de krant na Barcelona – DOS?

Na de 7-1 nederlaag heerste er teleurstelling aan de kant van DOS. Toch zagen de journalisten ook positieve punten. “Verpletterende nederlaag voor dapper strijdende kanaries” kopte het Utrechts Nieuwsblad. Hieronder het wedstrijdverslag van de uitwedstrijd.

Veertigduizend toeschouwers hebben gisteren intens genoten. Roque Olson, de reeds bijna afgeschreven trainer van FC Barcelona, is weer de gevierde man: de tweede ronde om de Jaarbeursbeker werd bereikt. En hoe! De klap kwam voor DOS hard aan. 7-1 waren de cijfers. En men mag niets zeggen dat ze geflatteerd waren. Weergaloos in techniek en meedogenloos in de afwerking waren de aanvallen van Barcelona, die doelman Ruitenbeek als zweepslagen striemden. Verges, Vicente, Pereda en invaller middenvoor Zaldua kraakten de Utrechtse veste, die al na tien minuten barstte bij een combinatie tussen Pereda en Zaldua, waarbij halfspeler Verges het vonnis voltrok (1-0).

Reserve-midvoor Jose Antonio Zaldua

Tegen zoveel geweld waren Rooders en zijn mannen niet opgewassen. De overmacht was te groot. Na 14 minuten stond ’t 2-0 door Zaldua en na 16 minuten was het 3-0, door een offside goal van Vicente. Het zou een debacle worden, deze tweede wedstrijd van DOS tegen F.C. Barcelona, in het toernooi om de Jaarbeursbeker. Verges en Pereda veroorloofden zich zelfs de weelde een paar opgelegde kansen te missen Wat kon het schelen. DOS was ten dode opgeschreven.

Zelfs een fraaie kopbal van Ton van der Linden uit een pass van Wery, welke de stand op 3-1 bracht, kon de sombere toekomstverwachting van de kleine Nederlandse kolonie op de tribune niet wegspoelen. DOS probeerde tegenstand te bieden, zo goed en zo kwaad als dat ging. Maar de gastheren legden de fouten genadeloos bloot.

Joop van den Bogert wist niet waar hij het zoeken moest; hij draafde ten slotte naar links als hij naar rechts moest, naar rechts als hij naar links moest. Rooders spoorde de verdediging aan tot de buitenspelval, het laatste redmiddel van een trage defensie tegenover ’n razendsnelle voorhoede. Het baatte niet; integendeel, het lokte de scheidsrechter uit tot verkeerde beslissingen. Had hij voor rust al een buitenspelsituatie over ’t hoofd gezien, in de tweede helft zou hem dat nog twee keer overkomen. Na 14 minuten was ’t opnieuw de produktieve reserve-midvoor Zaldua die ’t net deed bollen uit een zonneklare buitenspelsituatie.

In de 35e minuut profiteerde Zaldua opnieuw van eenzelfde kapitale arbitrale blunder van de Zwitserse spelleider Buchelli. Het bracht de stand op 6-1, want kort na rust had Zaldua uit een pass van Seminario ook al gescoord.

Verdediger Eladio Silvestre

Barcelona begon daarna aan een complete show. Doelpunten interesseerden de Spanjaarden niet meer. Zij wilden ’t voetbal in al zijn facetten laten zien en daarin slaagden zij volkomen. Dat het nog 7-1 werd, was te danken aan een verdedigingsfout. Aan de zijlijn aarzelde v.d. Bogert in te grijpen en kon Pereda met een magnifieke solo een heel risje DOS-ers te passeren, doelman ruitenbeek, die zich overigens voorteffelijk heeft geweerd, incluis.

Met Van Stijn en Wery, behoorde de jonge DOS goalie tot de besten van ’t team. Enfin, na afloop werden spelers en officials gastvrij onthaald in het hotel van… rechtsbinnen Pereda! Want zoveel houden de Spanjaarden toch wel van hun salaris over, dat zij er een prachtig restaurant op na kunnen houden. Zeker Pereda, maar die speelt dan ook in het nationale elftal.

Een ding moet ons nog van ’t hart: de leiding tijdens deze trip was onvoldoende, voor zo ver het de concentratie van de spelers betreft. Hoe goed men alles organisatorisch voor elkaar had, met de spelers werd te weinig rekening gehouden. Zo bleef het eten onder de maat, omdat men niet degelijk informeerde wat voorgezet zou worden. En bovendien – en dat was veel erger -ontbrak op het beslissende moment de concentratie, ook al doordat vlak voor de wedstrijd een onverwachte supporter uit Nederland probeerde binnen te dringen in het elftal, dat zich had afgezonderd.

Niettemin had natuurlijk ook een volledig geconcentreerd DOS zich nooit tegen die Barcelona staande kunnen houden! Hopelijk hebben de spelers en de leiding hiervan geleerd, dan is de reis toch niet vergeefs geweest, ondanks de grote nederlaan.

Opstelling DOS: Ruitenbeek; Van Plateringen, Van Stijn, Rooders en Kuhnen; v.d. Bogert en Aarts; Loffeld, Achterberg, v.d. Linden en Wery.
Uitblinkers: Van Stijn (zeer goed)Ruitenbeek en Wery

Barcelona: Sadurni; Benitez, Olivella en Eladio; Callego, Seminario en Verges; Serafin Pereda; Zaldua en Vicente.
Uitblinkers: Eladio, Callego, Pereda, Zaldua en Olivella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.