Culturele hoofdstad zonder cultuur

Het gebied rond Utrecht Centraal ligt nog tot minstens 2030 open, de economie ligt op zijn gat en toch gaat de gemeente Utrecht bakken met geld uitgeven om Culturele hoofdstad van Europa te worden. Dertig tot tachtig miljoen gaat dat kosten. Waarom? Omdat de gemeente dat wil. En wij dus ook. 

Laten we het niet nog eens hebben over het bedrag. Dat heeft geen zin. De gemeente heeft allang besloten dat ze dat geld uitgeven voor een titel die ons zogenaamd een heleboel nieuwe toeristen op gaat leveren. Als arme burger zijnde moeten we dat maar pikken. Laten we daarom maar eens kijken wie ons voorgingen. Want waarom werden zij het?

Vaak heeft de keuze niets met cultuur te maken. Kijk maar naar de Culturele Hoofdstad van 2015.  Mechelen werd volgens wethouder Nobels niet gekozen, omdat de organisatie liever wilde dat het een stad uit Wallonië werd. Daardoor zitten onze Zuiderburen nu opgescheept met Bergen, thuisstad van de altijd weer cultureel betrokken NAVO. Een stad met veel minder internationale bekendheid dan Mechelen bovendien. Maar, wacht even:  De titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’ slaat sowieso compleet nergens op. Want sinds wanneer bestaan er meerdere hoofdsteden? Elk jaar worden er namelijk twee steden benoemd. Je hoeft je dus echt niet vereerd te voelen als stad als je wordt verkozen.

In 2010 was het helemaal een aanfluiting. De commissie kon niet kiezen en wees liefst drie hoofdsteden aan: Essen, Istanbul en Pécs. Ja, je hoort het goed: Pécs. Nooit van gehoord. Deze bewoners van Pecs werden jarenlang onderdrukt. Door Russen, Turken en zelfs Habsburgers. Medelijden hoef je niet te hebben met ze, want in Pécs bekijken ze dingen positief. Doordat er zoveel verschillende tirannen door de stad banjerden, zijn zij de brug tussen oost en west. Slim bedacht, of niet?

In Nederland hebben we trouwens al eens eerder een culturele hoofdstad gehad. Amsterdam in 1987 en elf jaar terug: Rotterdam. De havenstad, ons economische middelpunt. Maar cultuur? Ja, ze hebben prachtige musea, dat moet je ze nageven. Maar om nou over die Euromast te zeggen: oh, oh, poeh, wat is die mooi? Of  wacht, het is een monument.  Natuurlijk, dan is het cultuur. Dat was ik even vergeten.

Hoe mooi je stad is, hoeveel monumenten je ook hebt, het boeit niet. Zelfs Almere, de vleesgeworden Sim Citystad van ons landje, wilde culturele hoofdstad worden. Utrecht kan dus wel blijven opscheppen over De Dom en Gerrit Rietveld, uiteindelijk maakt het allemaal geen zak uit wat je stad te bieden heeft: met een beetje hielen likken en een zak poen kom je er vanzelf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.