De koopzondag van Utrecht

De winkels elke zondag open in Utrecht, het zou zo maar eens kunnen gebeuren. Het burgerinitiatief ‘Harry wil elke zondag open’ is daarvoor het leven ingebracht. Gaan we binnenkort met tassen vol op zondag de stad in en uit?

Jaarlijks verdwijnt circa 250 miljoen euro naar randgebieden waar de winkels wel open zijn, en die keuze om open te zijn moeten de winkels zelf mogen nemen aldus het burgerinitiatief. De Utrechters willen blijkbaar op zondag winkelen, maar is dat wel zo? Onlangs is namelijk de tegenactie ‘Ik ben geen Harry’ opgericht. Met argumenten als moeten we wel op zondag de stad in willen en heeft een dag rust in de binnenstad ook niet zo z’n charme? De voor-actie is tevens onlangs nog op haar vingers getikt door de gemeente voor het onrechtmatig gebruik van het City Markerting logo. Het bleef echter bij een waarschuwing, tot ongenoegen van de tegenactie.

Hier het promotiefilmpje van Harry

Het is een lastige situatie waarin we merken dat Nederlanders nog altijd flink verdeelt zijn over de koopzondag. Lang niet iedereen is het ermee eens, maar de vrije keus om zelf te kiezen om te openen is ver te zoeken. Kleine ondernemers voeren soms aan failliet te gaan als zij sluiten op de dag waarop de grote concurrent wel open is. Anderen geven aan juist omzet mis te lopen doordat zij niet open mogen op die zondag. Het blijft een eeuwig ja en nee spel. Het is nog maar de vraag of de gemeente hier uit gaat komen, welke argumenten tellen nou meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.