Gek op ansichten

Het verzamelen van oude ansichtkaarten is niet alleen een hobby voor particulieren, ook het Utrechts Archief heeft een breed arsenaal aan beeldmateriaal van oud Utrecht. Onze talkshowgast van vandaag, Han Ruyters, is vaste leverancier van het Archief en levert hen dus ook ansichtkaarten.

Al sinds de 18e eeuw verzamelt Utrecht beeldmateriaal dat betrekking heeft op de stad. Het Utrechts Archief streeft daarbij naar zo veel mogelijk schenkingen. Ook betalen zij soms voor bijvoorbeeld een exclusief exemplaar van een prentbriefkaart. In totaal beheert het Utrechts Archief ongeveer 18.000 prentbriefkaarten.

Han Ruyters met zijn winkel aan de Oudegracht is voor het Archief de best gesorteerde winkel, zegt Erik Tigelaar, hoofd beeldmateriaal. “We willen bij hem dus nog wel eens wat kopen, maar denk dan niet aan duizenden euro’s. Er gaan relatief kleine bedragen in om. Het gaat om vrij exclusieve kaarten waarvan er maar een stuk of 20/30 in omloop zijn, dat is natuurlijk iets anders dan kaarten met veel grotere oplagen.”

De fotografie is in de loop der jaren natuurlijk flink veranderd, onder andere door de komst van de digitale fotocamera. Meer weten? Fotograaf Marcel Wiegerinck stelt voor de CampusTalk-kijkers een exclusieve link ter beschikking om zijn eBook Fotografie Geschiedenis te downloaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.