Meer aandacht voor leuke dingen in vijf stappen

Iedereen heeft wel een hobby of iets wat hij graag doet. Maar niet iedereen is dagelijks bezig met wat hij het leukst vindt om te doen. Veel mensen hebben het gevoel het altijd maar druk te hebben. Leuke dingen doen wordt vaak gewoon al snel vergeten. Toch is het belangrijk om af en toe eens even lekker tijd voor jezelf te nemen. Vind je het lastig om jezelf eraan te moeten herinneren? Het volgende stappenplan kan je daarbij helpen.

    Noteer wat je graag doet

Maak als eerste een lijstje met alle dingen die je leuk vindt om te doen. Probeer tot een lijstje van minimaal tien dingen te komen die je blij maken. Kun je nergens op komen? Stel jezelf dan vragen als: ‘Als ik nooit meer hoefde te werken, dan deed ik de hele dag…’ of ‘Als mijn leven helemaal perfect was, dan…’

    Bepaal de volgorde

Vervolgens ga je de dingen in je lijstje op de juiste volgorde zetten. Bij het bepalen van de volgorde moet je er vanuit gaan dat de belangrijkste passie steeds de passie is waarvoor je zou kiezen als je écht maar één passie zou mogen kiezen. Uiteindelijk blijven er vijf over.

    Bepaal je passiescore

Heb je een mooie lijst met passies? Neem dan de top vijf en voorzie ze van een ‘passiescore’. Nul betekent dat je die passie op dit moment helemaal geen rol in je leven laat spelen. Tien betekent dat je er volledig mee bezig bent. Aan deze score kun je zien aan welke gebieden je extra aandacht moet schenken om er voldoening en plezier uit te halen.

    Maak passiekaarten

Passiekaarten zijn niets anders dan blanco kaarten waarop je je vijf passies zet. Schrijf bovenaan de kaart de datum en de zin: ‘Wanneer mijn leven ideaal is ben ik…’ Door dit op te schrijven en jezelf er dagelijks mee te ‘confronteren’, blijf je bezig met wat je echt leuk vindt.

    Leg je passiekaarten op strategische plaatsen

Je passiekaarten hebben geen enkele zin als je ze niet regelmatig ziet. Leg ze daarom op strategische plaatsen neer waar je ze wel een aantal keer per dag tegen moet komen. Bijvoorbeeld bij de spiegel, in je agenda, op je monitor, of misschien zelfs op het stuur van je auto! Je hoeft er verder niet bij na te denken of jezelf continu op het lijstje te focussen, zolang je je passies maar regelmatig ziet en leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.