Scheuren door de modder

Wist u dat motorcross is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog? Er werd toen veel ‘off-road’ gereden op oude legermotoren. Inmiddels is het uitgegroeid tot de meeste beoefende tak van de motorsport.

Er bestaan verschillende klassen binnen de motorcross. De cilinderinhoud van je motor bepaalt in welke klasse je wedstrijden rijdt. Quads en zijspannen vallen ook onder motorcross.

In Nederland zijn er twee motorsportbonden. De amateurs crossen meestal bij Motor Organisatie Nederland. De (semi-)profs vallen onder de Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging.

De profs rijden gedurende het seizoen een aantal grand prixs. Degene aan het eind de meeste punten heeft behaald, mag zich wereldkampioen noemen. Er is ook jaarlijks een Motorcross der Naties. Tijdens dit evenement strijden drie rijders uit verschillende klassen om de eer. Zij komen uit voor hun land.

In Nederland was John van den Berk in de jaren ’80 zeer succesvol. Hij werd in 1987 wereldkampioen in de 125cc-klasse. Het jaar daarop won hij nog een keer maar dan in de 250cc-klasse. Hij was destijds de eerste crosser die de 125cc-klasse en de 250cc-klasse achter elkaar wist te winnen. Van den Berk is ook twee keer Nederlands kampioen geworden.

Tegenwoordig traint hij één van de grootste talenten op dit moment: Jeffrey Herlings. Jeffrey maakte zijn debuut op 8-jarige leeftijd en sindsdien wint hij de ene naar de andere kampioenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.