Vlampijpstraat 50: van werkplek naar broedplaats

De geschiedenis van het pand aan de Vlampijpstraat 50 gaat terug naar 1913. In dat jaar breidde het Amsterdamse machinebedrijf Werkspoor zich uit naar industrieterrein Lage Weide in Zuilen. Het pand stond destijds al vol met tekentafels waarop treinstellen werden ontworpen, waarvan sommigen tegenwoordig nog steeds voorbij rijden.

In het nieuwe complex werkten zo’n 1600 mensen.  Zij woonden dichtbij de fabriek in de De Lessepsbuurt.

Werkspoor, het bedrijf voor Werktuigen en Spoorwegmaterieel, werd in 1828 opgericht. Rond 1850 was Werkspoor het grootste machinebedrijf van Nederland met zo’n 1000 werknemers. Zij maakten onder andere stoommachines en ketels. Later kwamen daar stoomlocomotieven bij.

Na de Tweede Wereldoorlog had het bedrijf veel werk aan de reparatie van Nederlands spoor- en tramwegmateriaal. Voor de NS bouwde Werkspoor veel locomotieven en treinstellen. De fabriek sloot eind jaren ’80 haar deuren nadat Werkspoor was overgenomen door een Fins bedrijf.

De creatieve traditie werd daarna voortgezet door de Hogeschool voor de Kunsten. Het pand heeft lange tijd als dependance gediend. Studenten hadden hier hun werkruimte. De HKU verhuisde eind 2000 omdat het gebouw in slechte staat verkeerde.

Stichting Sophies Kunstprojecten nam het pand vervolgens in beheer. De stichting beheert sinds 1988 een groot aantal ateliers in de stad.

Vorig jaar vierde de Vlampijpateliers hun 10-jarig jubileum met een expositie in het stadhuis.

Het pand heeft dus altijd al een creatieve functie gehad. In de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier staan de toekomstplannen die de gemeente Utrecht heeft voor dit gebied. Zoals het nu naar uitziet, zal de creatieve functie worden gehandhaafd en wordt het gebied omgetoverd tot hotspot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.