Jong en kaal, wat nu?

1 op de 3 mensen krijgt kanker. Vaak volgt een chemobehandeling waardoor je gedeeltelijk of helemaal kaal wordt. Met een pruik op voel je je dan weer wat zelfverzekerder. Dat kun je wel gebruiken met al die ellende die de ziekte met zich meebrengt.     

Marieke Snel is eigenaresse van haarcentrum Ugeka in Utrecht. Zeker 70 tot 80% van haar klanten is kaal door chemo. “Vroeger was dit anders. Toen bestond de chemo nog niet en waren er andere redenen voor kaalheid.”

De grootste verandering in de pruikenindustrie is volgens de eigenaresse de verplaatsing van de productie naar Azië. Daar kunnen de haarstukken veel goedkoper gemaakt worden door de lagere lonen. Het haar voor de pruiken komt overal vandaan. Europees haar is duurder omdat het niet zo erg bewerkt hoeft te worden als Aziatisch haar. Dat is namelijk dikker. Een pruik bestaat altijd uit haar van meerdere personen. In het atelier van Haarcentrum Ugeka worden nu  voornamelijk herstelwerkzaamheden aan pruiken uitgevoerd omdat het pruiken knopen op zichzelf een tijdrovend en dus duur werkje is.

Luister hieronder wat er in het atelier van haarcentrum Ugeka allemaal gebeurt en wat zo’n pruik nou eigenlijk kost.

2 gedachten over “Jong en kaal, wat nu?

  • 5 november, 2012 om 22:34
    Permalink

    Inderdaad een mooie aanvulling, Simone. Het item was erg mooi en persoonlijk. Dit geeft meer achtergrondinformatie. Al mijn vragen zijn nu beantwoord.

  • 28 september, 2012 om 13:24
    Permalink

    Leuke aanvulling op het item! Interessant dat ze even duidelijk de kosten en vergoeding vertelt in het audio fragment en hoe pruiken vroeger werden gemaakt. Maar vooral interessant als je eerst het item hebt gezien, of misschien is het ook handig om eerst de blog te lezen en luisteren en daarna het item te bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.