Proef met 4G-internet op Uithof

Studenten en medewerkers op de Uithof in Utrecht kunnen sinds kort gebruik maken van een snellere internetverbinding. De Hogeschool Utrecht en het UMC zijn in samenwerking met het ICT-bedrijf SURFnet een proef gestart waarmee 4G internet te ontvangen is op mobiele apparatuur. Echter zijn er momenteel nog maar weinig telefoons die dit  netwerk ondersteunen.

Volgens Pim Schonk, docent digitale communicatie op de faculteit communicatie en journalistiek, kan de proef erg veel voordelen opleveren voor studenten. ”Als studenten gebruik maken van het 4G internet kunnen ze any place any time het beste internet gebruiken. Zo kunnen ze altijd op de beste manier studeren, daar streven we naar.” Er zijn echter relatief weinig telefoons die het 4G-netwerk dragen, waardoor het nut van de proef dubieus genoemd kan worden.

Maurice van den Akkers van SURFnet vindt dit geen probleem. ”Het is natuurlijk nog maar een proef. De mensen die een telefoon hebben die 4G draagt, lopen iets voor op de rest. Onze bedoeling is om de beste producten op de markt aan te bieden zodat studenten optimaal gebruiken kunnen maken van het internet. Met het 4G-netwerk doen we dat en gaan we ook mee in de technologische evolutie die alsmaar bezig is. Mensen die geen 4G op hun telefoon hebben, kunnen nog gewoon gebruik maken van het huidige netwerk.”

Studenten kunnen in het de verschillende gebouwen op de Uithof gebruik maken van WIFI-verbinding. Wanneer ze naar buiten gaan valt deze weg en zoekt de telefoon het standaard 3G-netwerk.  Het verschil in snelheid tussen WIFI en 3G is daarin duidelijk te merken. ”Maar de kwaliteit van het dusdanig goed dat het vrijwel complementair is aan de WIFI-verbinding”, aldus Van den Akkers. De proef duurt nog tot 2014, daarna wordt er geëvalueerd en gekeken of er genoeg animo is om definitief over te gaan op het 4G-netwerk. 4G-netwerk is daarentegen

 

 

Daan Sanders

4e jaars student journalistiek. Geïnteresseerd in voetbal, voetbal, voetbal en Vitesse. Wordt later sportjournalist bij televisie of krant. Deed minor sportjournalistiek en is momenteel bezig met redactie RTV.

4 gedachten over “Proef met 4G-internet op Uithof

 • 6 november, 2012 om 11:19
  Permalink

  4G is de toekomst.

 • 6 november, 2012 om 11:17
  Permalink

  Als die telefoons maar niet nog duurder gaan worden, vind ik het prima! Fatsoenlijk, een beetje snel internet lijkt me toch wel op zijn plaats op Hogescholen/Universiteiten..

 • 5 november, 2012 om 19:17
  Permalink

  Zodra er meer plekken met 4G komen denk ik dat de mobieltjes markt zich er meteen naar aanpast.
  Kan mij in ieder geval niet snel genoeg gaan, zowel het internet als de 4G-spots.

 • 30 oktober, 2012 om 14:58
  Permalink

  4G is leuk maar nog lang niet alle mobiele apparaten ondersteunen het. Zeker de wat ouderen hebben er nog geen beschikking over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.