BuddyGoInternational: ervaringen van Nederlandse studenten

Dat BuddyGoDutch een succesvolle organisatie is, is inmiddels wel duidelijk. Binnen twee jaar van dertig naar driehonderd deelnemers, dat is niet bepaald een dagelijks fenomeen. Maar hoe zit het met soortgelijke organisaties in het buitenland? Zijn die er überhaupt wel? En hoe gaat het daar aan toe? Aan het woord, drie studentes die elk een paar maanden hebben gestudeerd in het buitenland.

 

Rianne Heus, gestudeerd in Montreal (Canada).

“Ik viel onder het CISA (Concordia International Students Association) en daar was er een soort gelijk buddy systeem. Daar werd heel veel gebruik van gemaakt en zij hebben mij ook aan een student gekoppeld. Het enige verschil was dat ik geen voorkeuren kon doorgeven, waardoor ik aan een jongen gekoppeld werd. Maar dat maakte mij weinig uit. Hij was er om me tips te geven over het kopen van boeken of metrokaarten, maar wist me vaak ook prima te vertellen waar de leukere feestjes waren.”

Een evenement met de CISA.

 

Puck Roest, gestudeerd in Kaapstad (Zuid-Afrika).

“Ik zat op een campus, waar je automatisch meer contact hebt met iedereen als dat je bijvoorbeeld op aparte kamers zou zitten. Om dat contact te bevorderen werden er bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd op de universiteit. Ik kan me dan ook niet zo vinden in een project als BuddyGoDutch. Stel dat je niet met iemand door een deur kan, dan zit je wel mooi een paar weken met diegene opgescheept! Het zal ongetwijfeld ook wel met karakter te maken hebben en aan de persoon liggen, maar ik zal me niet snel voor zoiets aanmelden.”

 

Simone van Erp, gestudeerd in Istanbul (Turkije).

“In Istanbul, waar ik gestudeerd heb, was er ook sprake van een soortgelijk buddy-systeem. Alleen leidde het stereotype beeld van Erasmusstudenten, namelijk dat deze eigenlijk alleen maar in zijn voor feestjes en seks, tot een heel andere band als dat de mensen hier hebben. De Turkse buddy’s waren vooral jongens, die  maar op twee dingen uit waren: studentes dronken voeren om daarna met ze het bed in te duiken. Dat was dan wel allemaal vrijwillig, maar volgens mij toch niet helemaal de bedoeling van de organisatie..”

Eén gedachte over “BuddyGoInternational: ervaringen van Nederlandse studenten

  • 1 november, 2012 om 14:39
    Permalink

    Leuk om te horen dat er in het buitenland soortgelijke organisaties zijn. In Londen, waar ik een semester heb gezeten, was zoiets ver te zoeken. Er zijn daar wel algemene studentenorganisaties, maar niet eentje die buitenlandse studenten koppelt aan een Brit. Gelukkig waren de Engelsen erg open en hadden we binnen no time contact met ze. Geen organisatie voor nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.