De keuken van het Oostblok

De Amsterdamsestraatweg is de langste straat van Utrecht. Maar het is ook een van de meest culturele straten van Nederland. Er zijn tientallen speciaalzaken te vinden. Werkelijk alles is verkrijgbaar. Van Nederlandse matrassen tot Indische souvenirs. En op nummer 316 kun je terecht bij een Slavische supermarkt. Een kijkje in de keuken bij de Slavjanski Dvor.

Wat opvalt, is dat er vooral Russische producten te vinden zijn. “Maar het is geen Russische winkel,” legt eigenaar Gachiek Sahakjan uit. “Ik heb er juist voor gekozen om een Slavische winkel te beginnen, zodat ik ook dingen kan verkopen aan mensen uit het Oostblok.”

Vandaar ook de naam ‘Slavjanski Dvor’, dat Slavische tuin betekent. Dat terwijl de eigenaar van een heel andere windstreek afkomstig is. Gachiek is een Armeniër, een land in het Kaukasusgebied ten zuiden van Rusland. “Ja, ik heb ook producten uit dat gebied. Uit Armenië en Georgië bijvoorbeeld. Dat zijn geen Slavische landen, maar het eten en drinken uit die landen is wel erg lekker.”

Veel Russen
De meest voorkomende klanten komen uit Rusland. Wie denkt aan Rusland, denkt aan kou, een onverstaanbaar taaltje en natuurlijk… wodka. “Klopt, maar dat mag ik helaas niet verkopen,” zegt Gachiek. “Daar moet je een vergunning voor hebben.”

Geen wodka. Maar wie naar de winkel komt voor een echte Russische dorstlesser, kan altijd nog aan de Kvas. Een drankje dat in Rusland net zo populair is als cola. Alleen de samenstelling ervan doet veel mensen schrikken: het is namelijk niets meer dan verrot brood.

De smaak van Rusland is dus ook in Nederland te vinden. Maar eerlijk is eerlijk: je moet er wat voor over hebben.


Grotere kaart weergeven

5 gedachten over “De keuken van het Oostblok

 • 4 november, 2012 om 13:12
  Permalink

  Slavisch vind ik een beetje een vies woord. Maar goed, dat terzijde. Leuke blog en ik ga zeker eens in dit winkeltje kijken. Dasvidanja.

 • 3 november, 2012 om 15:46
  Permalink

  Leuk winkeltje! Deze blog moet vast geschreven zijn door iemand met kennis over Rusland. Niet eens met de reactie van Lisa Post trouwens, het lijkt me heerlijk.

 • 1 november, 2012 om 14:56
  Permalink

  Lijkt me leuk om daar eens te gaan kijken. Ben altijd wel benieuwd naar de smaak van andere producten. Misschien hebben ze wel de Russische equivalent van drop. 😉

 • 1 november, 2012 om 14:38
  Permalink

  Bijzonder winkeltje! Erg leuk om wat over te lezen. Lijkt me niet heel lekker trouwens, de smaak van verrot brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.