Groen dak: Utrechters lopen er (nog) niet warm voor

Natuurlijke waterberging, CO2-reductie en een lagere energierekening. Het klinkt allemaal ideaal zo’n groen dak. Toch blijken vetplanten op het dak niet erg populair onder de Utrechters.

Terwijl de gemeente Utrecht toch een flinke subsidie verstrekt, die zelfs kan oplopen tot 20.000 euro. Ondanks deze financiële bijdrage blijft de teller steken op vijftig aanvragen in de afgelopen drie jaar. Hoe is het gesteld met de milieuvriendelijke daken in andere steden?

Sinds drie jaar hebben gemeentes een subsidieregeling voor groene daken. Onderstaande cijfers geven inzicht in het aantal aanvragen vanaf de beginperiode tot nu.

Utrecht

Subsidie aanvragen: bijna vijftig.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 4.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite en stadsblad.

Amsterdam

Subsidie aanvragen: 150 aanvragen.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 30.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite, stadsblad en informatiestands op beurzen.

Rotterdam

Subsidie aanvragen: 184 aanvragen.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 10.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite, huis-aan-huisbladen en stadsblad. Daarnaast organiseert de gemeente drie keer per jaar Groen Infodak. Op deze informatiedag kunnen geinteresseerden op een groen dak met leveranciers en de gemeente praten.

Alle cijfers zijn afkomstig van de gemeente Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

7 gedachten over “Groen dak: Utrechters lopen er (nog) niet warm voor

 • 6 november, 2012 om 10:52
  Permalink

  ASR zet best grote stappen in de richting van groene daken met planten aan de gevels, binnentuinen en zoals Martijn als zegt daktuinen. Als ze er nu ook nog wat op zouden verbouwen zou het al helemaal nuttig zijn.

 • 4 november, 2012 om 13:00
  Permalink

  Een groen dak.. tja. Ik vind het niet mooi. In Hengevelde is er ook één met een groen stukje op het dak. Het lijkt net of het onkruid van de tuin naar boven is gegroeid. Al klinkt een lage energierekening niet verkeerd.

 • 3 november, 2012 om 15:31
  Permalink

  Logisch dat Utrecht achter loopt. Zo’n dak is totaal overschat. Het is veel werk en levert naar mijn mening weinig op. Het is interessant doen met gras op je dak. Nou, ik kan jullie vertellen dat ik al jaren niet naar mijn dak heb omgekeken en die is ook groen.

 • 2 november, 2012 om 17:19
  Permalink

  Ik was laatst toevallig bij het ASR gebouw in Utrecht en het blijkt dat zij ook groene daken gaan aanleggen. Iets met teruggeven aan de natuur en duurzaamheid.

 • 2 november, 2012 om 13:46
  Permalink

  Ik vind het mooi dat in Rotterdam zoveel mensen een groen dak willen. Ben benieuwd hoe een hele stad met groene daken er uit zou zien.

 • 1 november, 2012 om 14:43
  Permalink

  Nou Utrecht loopt toch wel achter. Ze kunnen nog leren van het promotiewerk van Rotterdam. Interessant om te lezen hoe het in de grote steden gaat.

 • 30 oktober, 2012 om 13:22
  Permalink

  Nou, Utrecht loopt dus behoorlijk achter. Misschien moeten ze een voorbeeld nemen aan de promotie van Rotterdam. Leuke toevoeging trouwens, het vult het item goed aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.