Haastige maatschappij, haastig ontbijt

Even snel een croissantje halen en hem al rennend naar de trein opeten. Binnen twee, drie happen is het vettige broodje weg. Een slechtere manier om een ontbijt te eten is er eigenlijk niet. Helaas is het voor veel Nederlanders een gewoonte geworden om onderweg snel iets vettigs te kopen. Geen tijd meer om thuis een boterhammetje te smeren.

Zittend eten

Zo’n vettig en snel aangeschaft ontbijt is niet alleen slecht door de vele calorieën, maar ook door de manier waarop het gegeten wordt. Diëtiste Danielle Horstman van Dietheek Utrecht hamert er bij haar patiënten op dat het slecht is om lopend of staand te eten. ,,Eigenlijk zou je altijd even rustig moeten gaan zitten voor een maaltijd,” legt zij uit. ,,Dat geldt niet alleen voor een ontbijt, maar eigenlijk geldt dat natuurlijk voor elke maaltijd.”

Wel ziet zij dat het vaker gebeurt bij het ontbijt. ,,We leven in een gehaaste maatschappij. Een snel ontbijt is dan makkelijk.” Nederlanders geven zichzelf over het algemeen niet genoeg tijd om ’s ochtends rustig wakker te worden en even te ontbijten. Dit kan dan leiden tot een duf gevoel later op de dag.

Voorbereid eten

Dat is niet het enige gevaar van een slecht ontbijt. Wanneer een lichaam minder goed voorbereid is op wat het binnenkrijgt, kan dit dikmakend werken. De spijsvertering moet zich door middel van de geur en aanblik van het eten voor kunnen bereiden op de maaltijd. Daarbij helpen kleine hapjes, die wat langer in de mond blijven. Het lichaam heeft daardoor veel sneller het idee dat het volzit.

Dit wordt uitgebreid uitgelegd in de aflevering van Labyrint van woensdag 26 september:

Kijk voor de volledige uitzending op de website van Labyrint.

Gevarieerd ontbijt

Wat Nederlanders dan wel weer doen, is gevarieerd ontbijten. In vergelijking tot andere Europese landen, willen inwoners van ons kikkerlandje hun ontbijt graag afwisselen. ,,Andere Europeanen eten vaak elke ochtend hetzelfde. Zo hebben de Engelsen een typisch ontbijt met worst, bonen in tomatensaus, spek en ei, wat ook niet echt gezond te noemen is. Fransen nemen vaak alleen een croissantje,” legt Horstman uit.

Het halve werk

Ondanks dat gezond eten natuurlijk geldt voor elke maaltijd, is een goed ontbijt volgens Horstman toch echt het halve werk. ,,Wanneer je geen eerste goede maaltijd hebt, krijg je later op de dag sneller honger. En dan ziet dat broodje kroket er toch wel heel aanlokkelijk uit. Op die manier krijg je meer calorieën binnen dat nodig.”

Wil je zelf weten of je goed ontbijt? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

7 gedachten over “Haastige maatschappij, haastig ontbijt

 • 4 november, 2012 om 23:03
  Permalink

  Zo herkenbaar! Ik lig liever 10 minuutjes langer in mijn bed en kom dan net tijd tekort om te ontbijten. Al moet ik ook zeggen dat ik ’s ochtends niet echt trek heb… @ Rianne; haha aan yoghurt moet ik juist helemaaal niet denken op de vroege morgen:P

 • 1 november, 2012 om 15:43
  Permalink

  Ik ben helemaal in mijn nopjes met mijn ouderwetse broodtrommel. Ideaal! ik smeer thuis mijn bammetjes en eet ze zittend in de trein op. Goede tip als je gezond, maar toch onderweg wil ontbijten.

 • 1 november, 2012 om 14:42
  Permalink

  Ook hier had ik al op gereageerd, maar toch niet geplaatst. Maar, ik vind het handig om te lezen! Ik heb nooit tijd om te ontbijten, is een broodje in de trein dan ook goed?

 • 30 oktober, 2012 om 19:31
  Permalink

  Gewoon yoghurt met cruesli! Het is zo klaar en het is een lekker licht ontbijt voor als je vroeg op moet en nog helemaal geen trek hebt 🙂

 • 30 oktober, 2012 om 15:01
  Permalink

  Ik neem wel tijd om te ontbijten, alleen niet thuis. Dus het is een boterhammetje mee naar de trein en dan met een krantje weg zitten werken. Daar is dan toch niets mis mee?

 • 30 oktober, 2012 om 13:09
  Permalink

  Ha! Leuk stukje. We zijn inderdaad veel te haastig. Daarom is het wel interessant om te lezen wat het gevolg is en wat je beter kan doen. Is in de trein een broodje eten ook goed?

 • 21 oktober, 2012 om 16:53
  Permalink

  Handige tips en makkelijk toe te passen door iets eerder uit bed te gaan in de ochtend. Een rustig begin van de dag met een kop thee en wat yoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.