‘Kerkengek’ (77) bouwt miniatuurversie van Domtoren

Het is zijn eigen Sagrada Familia: Chris van der Sman uit Nootdorp bouwt sinds drie jaar aan zijn miniatuurversie van de Domtoren in zijn achtertuin. Als alles volgens planning gaat, is het bouwwerk in 2025 klaar. Geen probleem, zou je denken, maar Van der Sman is al 77 jaar oud. De toren is nu nog maar 1,20 meter hoog en het zullen veel uren monnikenwerk duren voordat het gouden haantje de 5,60 meter haalt. Dan is de Nootdorper negentig jaar. 

Net als Gaudi weet Van der Sman dus niet of hij het kroonstuk op zijn levenswerk ooit af zal zien. Maar het lijkt hem ook niet uit te maken. ,,Ik bouw tot ik dood ga. Wat er daarna met mijn bouwwerken gebeurt, mogen anderen beslissen. Mij maakt het dan immers niets meer uit.”

Oude en de Nieuwe Kerk

Van der Sman wordt in de volksmond ook wel de ‘kerkengek’ genoemd. Naast de Domtoren, staan in zijn achtertuin namelijk ook de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk uit Delft. Alle bouwwerken zijn gebouwd op een schaal van 1 op 20. Hij maakt de kleine baksteentjes zelf, schildert de glas-in-lood ramen exact na en ook de ornamenten zijn precies zoals in het echt.

,,De miniaturen zijn te verplaatsen, maar daar is wel een grote takelwagen voor nodig. De gebouwen hebben een fundering van beton, dus je kan je wel voorstellen hoeveel moeite het zal kosten om ze uit de tuin te halen.” Als Van der Sman dus niet het eeuwige leven blijkt te hebben, zal het huis verkocht moeten worden met de kerken erbij of moet er een sloopbedrijf aan te pas komen om het levenswerk van de ‘kerkengek’ te verwijderen. ,,Of ik dat erg zou vinden? Ik ben er dan niet meer dus ik zal er niet minder om rusten,” laat de Nootdorper lachend weten.

4 gedachten over “‘Kerkengek’ (77) bouwt miniatuurversie van Domtoren

 • 1 november, 2012 om 14:45
  Permalink

  Hele bijzondere man zeg! Ik hoop van harte dat er iets geregeld kan worden en zijn werk niet voor niets is gedaan.

 • 30 oktober, 2012 om 14:50
  Permalink

  Beste jammer dat die man het misschien nooit af krijgt.

 • 30 oktober, 2012 om 13:11
  Permalink

  Wat een lieve man. Inderdaad jammer dat hij zijn harde werk waarschijnlijk niet af kan maken. Ik vind het een hele leuke aanvulling bij het item.

 • 29 oktober, 2012 om 10:06
  Permalink

  Wat een bijzondere hobby! Wel een beetje sneu om te lezen dat De Dom misschien wel nooit af komt. Het is maar goed dat deze man nooit aan de Twin Towers in New York is begonnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.