Opera met een biertje erbij

Te duur, saai of een linkse hobby. Tegenwoordig zijn er veel negatieve vooroordelen over de opera. Zo was het echter lange tijd niet. Opera was er voor iedereen. Waar wij naar een musical, de kroeg of de bioscoop gaan, gingen mensen in de Griekse Oudheid en later in de zestiende eeuw naar de opera.

Ontstaan

Voor het ontstaan van het muzikale spektakel moeten we heel ver terug. Naar de Griekse Oudheid. Veel van de mythen en sagen werden in zangvorm aan een publiek getoond. In de zestiende eeuw kwam een groep musici, de Camerata, weer terug op dit idee en besloot het over te nemen, met wat veranderingen hier en daar.

Het idee, dat ontstaan was in Italië  kreeg al snel grotere vormen. Mensen staken zichzelf in de mooiste outfits, grote decors werden gebouwd en het publiek bleef toestromen. De verschillende hoven gebruikten het spel zelfs om elkaar de ogen uit te steken. Het ging er allemaal om wie het mooiste, grootste en duurste muzikale spektakel kon tonen.

Bekende namen

Opera-liefhebber of niet, er zijn altijd wel wat namen die iedereen kent. Zo kan iedereen wel wat deuntjes meeneuriën van Mozart’s Le Nozze di Figaro. Ondanks dat opera’s vaak over dieptragische onderwerpen gaan (verboden liefde is een populaire), zitten er vaak pakkende deuntjes in.

Wie kent bijvoorbeeld het beroemde Carmen van Georges Bizet niet. Toentertijd een schandalige opera. De losbol Carmen, die veel te veel met haar heupen zwaait en een te laag decolleté heeft, werd zwartgemaakt in recensies. Dit trok echter alleen nog maar meer kijkers.

Hieronder een fragment uit Carmen.

Meezingen met een biertje in de hand

Niet iedereen heeft zin in een zangstuk van drie of vier uur. Daarbij zijn de kaartjes vaak duur. Opera wordt daardoor tegenwoordig vaak gezien als iets voor de elite. Mezzosopraan Mylou Mazali wil hier verandering inbrengen met haar Opera per Tutti. In één avond krijgt het publiek fragmenten uit meerdere beroemde opera’s te zien. ,,Op die manier probeer ik het publiek te prikkelen om naar een hele opera te gaan,” legt ze uit. ,,We leven tegenwoordig in een zapcultuur. Mensen willen veel verschillende dingen tegelijk zien. En daar springen wij op in.”

Opera dus. Voor gewone mensen, waarbij meegezongen kan worden met een biertje in de hand. Zie het filmpje hieronder voor wat stukken van Opera per Tutti.

14 gedachten over “Opera met een biertje erbij

 • 19 november, 2012 om 11:32
  Permalink

  dank voor jullie openhartige reacties, voor ons reden om jou persoonlijk kennis te laten maken met een avondje Opera per Tutti! De entree op onze kosten!
  (Je hoeft geen bier te drinken want we hebben ook wijn en sap en fris en thee en koffie, ik zou dat niet al te letterlijk nemen namelijk).
  Opera per Tutti! is een gateway naar hele opera’s, bij ons kun je aftasten of het genre je ligt, alle stukken worden van tevoren toegelicht zodat je meteen in de scene zit en de taal geen barriere meer vormt. Kom het maar uitproberen.
  stuur een mail als je op de uitnodiging in wilt gaan met “campusblog” in onderwerp.
  alle data staan op de site http://www.operapertutti.nl
  groet

 • 6 november, 2012 om 11:10
  Permalink

  Ik hou helemaal niet van opera en ondanks dit natuurlijk wat laagdrempeliger is, zou ik het ook niet zo snel bezoeken. Wel vind ik de blog een hele leuke toevoeging op het item!

 • 5 november, 2012 om 23:51
  Permalink

  Al serveerden ze gratis bier zou ik niet eens gaan.

 • 5 november, 2012 om 19:14
  Permalink

  Misschien dat dit als tussenweg gaat werken. Eerst hier een kijkje nemen en misschien daarna naar een “echte” opera gaan?

 • 4 november, 2012 om 22:53
  Permalink

  Het initiatief is goed bedacht, hoop voor ze dat ze meer mensen enthousiast krijgen. Voor mij zou het echt niet werken ben ik bang. De muziek werkt behoorlijk op mijn zenuwen….Het blijft uiteindelijk toch een kwestie van smaak.

 • 4 november, 2012 om 14:54
  Permalink

  Ik vind het er inderdaad niet aantrekkelijker op worden. Als je dan zo nodig naar een opera wilt, ga dan naar een echte. Dit is het net niet eigenlijk!

 • 4 november, 2012 om 12:51
  Permalink

  Nou Daan, een beetje minder mag ook wel. Ik heb toevallig bier gedronken tijdens een opera. Rigoletto wel te verstaan, een prachtige opera met het bekende deuntje van de pizzareclame.
  Bier, pizza en opera, beter kan niet.

 • 3 november, 2012 om 15:33
  Permalink

  Ik vind de combinatie bier en opera totale onzin. De mensen die daar bier drinken houden niet van bier en doen het alleen om stoer te doen. Je hoeft je niet te schamen als je naar de opera gaat, maar blijf dan wel jezelf. Zo maak je ook de mensen die wel van bier houden ten schande.

 • 2 november, 2012 om 20:16
  Permalink

  Niks mis mee om opera toegankelijker te maken. Ben wel benieuwd of het ook echt werkt. Ik sta er best voor open, want 4 uur zitten is me echt veel te lang.

 • 2 november, 2012 om 17:13
  Permalink

  @Joeri Gordijn. Helemaal mee eens, dit is trekken aan een dood paard. een elitair dood paard.
  @Marino Nimis. 🙂

 • 2 november, 2012 om 14:04
  Permalink

  Het biertje klinkt heel aantrekkelijk, de opera iets minder.

 • 1 november, 2012 om 17:25
  Permalink

  Waarom moet dit nou weer zo gedaan worden? Laat opera lekker elitair zijn, en rock ruig.

 • 1 november, 2012 om 15:36
  Permalink

  Opera per Tutti lijkt me een leuk avondje uit! Het is weer eens wat anders dan naar de bioscoop of een musical.

 • 30 oktober, 2012 om 19:20
  Permalink

  Wat een prachtige muziek en kostuums. Alleen vind ik het altijd zo jammer dat ik het niet kan verstaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.