Poezie onder het genot van een bamihap

Zit je rustig in een snackbar een kroketje te eten, komt er opeens een dichter voor je neus staan die een gedicht voordraagt. Het kan binnenkort zomaar gebeuren bij een cafetaria in Utrecht. Tenminste, als het aan de 31-jarige dichter Marein Baas ligt. Samen met een aantal mede-vrijdenkers wil hij poëzie onder de aandacht brengen bij de inwoners van de Domstad.

Marein kwam op het idee toen hij een mail stuurde naar de uitgever van een tijdschrift. “Ik bedacht dat er heel veel interessante jonge dichters in Utrecht zijn die te weinig aandacht krijgen. De generatie van Ingmar Heytze krijgt veel aandacht.” Het jonge talent bedacht een organisatieplatform, om samen met andere dichters evenementen te organiseren. die uiteindelijk aandacht moeten opleveren voor de nieuwe lichting dichters.

Niet alle poëten zijn enthousiast over het initiatief van Marein. Vooral het risico dat de kersverse dichters in een hokje kunnen worden geplaatst. Ondanks deze lichte kritiek, blijft Marein gemotiveerd om zijn plan door te zetten. “Als je Amsterdam niet meerekent, is Utrecht de grootste literaire stad van Nederland. Ik wil de dichtkunst onder de mensen brengen, door deze voor te dragen in bijvoorbeeld een kapsalon of een snackbar.”

Dichter Roel Weerheijm ziet ook wel iets in het idee van Marein. Hij vindt het een uitdaging om op openbare plekken te dichten. Roel dicht net als Marein veel uit zijn hoofd en zonder een blaadje erbij. Zo heeft hij een gedicht gemaakt over allebei zijn ouders. Roel was vroeger bang om in het bijzijn te zijn van anderen mensen. Zijn ouders waren een stukje veiligheid voor hem. Hij vat het samen in een tweetal gedichten.

Een gedachte over “Poezie onder het genot van een bamihap

  • 6 november, 2012 om 10:55
    Permalink

    Geef mij maar Nico Dijkshoorn, die weet humor te vermengen met poezie.
    Ik denk dat juist dat jongeren aan kan trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.