Bloed of plasma?

Bloed geven is eigenlijk zo gebeurd. Je gaat liggen, er wordt een halve liter bloed afgetapt en na tien minuten ben je klaar. Dan ga je even rustig zitten. Wat drinken, een roze koek eten en dan kun je weer naar huis.

Je kunt er ook voor kiezen om plasma te doneren. Plasma wordt gebruikt om medicijnen maken of wordt direct toegediend bij patienten die alleen plasma nodig hebben. In plasma bestaat vooral uit vocht en eiwitten. Als je plasma geeft doneer je geen rode bloedcellen. Een plasmadonor ligt wel iets langer met een naald in zijn of haar arm. Ongeveer drie kwartier. Maar plasma doneren is minder belastend voor het lichaam dan gewone bloeddonatie omdat de bloedcellen weer worden teruggepompt in je lichaam.
Je lichaam hoeft de cellen zoals bij gewoon bloed geven niet opnieuw aan te maken. Plasmadonor mogen daarom als ze willen elke twee weken doneren.

Plasmadonor Wim van Lunteren

Wim van Lunteren is plasmadonor en komt elke maand langs bij de bloedbank in Leidsche Rijn

Waarom bent u begonnen met doneren?
Eigenlijk omdat mijn broertje het al deed. Mijn zus doneerde ook maar die was een paar keer flauwgevallen. Daarom had ik eerst altijd zoiets van: daar ga ik niet aan beginnen. Toen ik uit nieuwsgierigheid een keer met mijn broer meeging leek het allemaal wel mee te vallen. Toen heb ik besloten om ook bloed te geven. Ik ben nog nooit flauwgevallen gelukkig.

U doneert plasma, duurt dat niet verschrikkelijk lang?
Het valt wel mee. Het is eigenlijk zo voorbij en het mooie is dat je er ook meer mensen mee kunt helpen. Ik doneerde eerst gewoon bloed. Ik wist toen nog niet dat je ook plasma kon doneren. Toen zag ik wat foldertjes en ben ik overgestapt naar plasma geven.

Waarom geeft u plasma?
Vooral om mensen te helpen en het is gewoon makkelijk. Het doneren kost me alles bij elkaar een uurtje. Wat is een uurtje in de maand als je er mensen mee kunt helpen die ziek zijn? Ik vind het een kleine moeite.

Doet de naald pijn?
De naald is best dik en ik vind het pijn doen. Het is even tanden op elkaar bijten want het doet gewoon pijn als de naald erin gaat. Maar ik heb het ervoor over en na een tijdje voel je het niet meer.

Bij de bloedbank in Leidsche Rijn kwamen we ook Carla Gorissen tegen. Carla doneert sinds anderhalf jaar bloed en vertelde na het doneren waarom ze dit doet:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.