De Rollatorroute: ‘Eigenlijk is hij nog niet helemaal af.’


Het klinkt als een racebaan voor senioren, maar er moet nog een hoop gebeuren voordat de ouderen in Hoograven kunnen racen over de stoep. Om een wandeling voor de rollatorgebruiker wat makkelijker te maken, ontwikkelde huisarts Lydia Ketting de rollatorroute. Een route in Hoograven die loopvriendelijk is gemaakt voor senioren met een rollator: er werden bankjes geplaatst, speciale rollatorstoelen neergezet en makkelijkere afstapjes gemaakt. 8 september werd hij officieel geopend, maar volgens Ketting is het nog niet helemaal af. 

Een speciaal voor de rollatorroute aangelegd pad langs de vijver aan de Rijnhuizenlaan is te smal om met een rollator of kinderwagen te bewandelen. Wie het pad toch met succes aflegt, vindt aan het einde een hindernis in de vorm van een 15 centimeter hoge stoep waar je met een rollator niet vanaf kan. En zo zijn er nog meer obstakels. Volgens Ketting steken er nog teveel stoeptegels uit en zijn de op- en afstapjes niet altijd even rollatorvriendelijk.

Loopproblemen

De huisarts kwam op het idee omdat ze veel patiënten bij haar kreeg met loopproblemen. ,,Ik adviseer hen dan altijd om een lekker stuk te gaan wandelen hier in de buurt, maar van veel patiënten kreeg ik te horen dat zij de deur niet uitkwamen omdat ze nergens kunnen komen met de rollator.” Zij diende haar idee in bij de gemeente, die met het project ‘Briljante Ideeen’ bewoners van de wijk Hoograven mee kan laten denken over hoe ze de kwaliteit van de wijk willen verbeteren.

Ketting is wel tevreden over de bankjes en stoelen die zijn geplaatst op de route. ,,De stoelen die op de Jan van Arkelstraat staan, worden vaak gebruikt en zijn ideaal voor de senioren in de buurt. Er is genoeg plek voor hun rollator en het is een gezellige plek om even bij te kletsen.”

Bekijk hieronder waarom Ketting denkt dat de rollatorroute nog niet helemaal af is.

4 gedachten over “De Rollatorroute: ‘Eigenlijk is hij nog niet helemaal af.’

 • 5 november, 2012 om 19:03
  Permalink

  Ik hoop dat ze dit in meer steden gaan doen! Helemaal eens met MediAndres dat ze dan verder komen dan het gewone rondje rond het bejaardentehuis!

 • 5 november, 2012 om 18:48
  Permalink

  Super initiatief, zou zeker een meerwaarde zijn om het in meer steden te doen.
  Zie je ook net wat meer dan het tuintje dat bij de meeste bejaardecentra zit.

 • 5 november, 2012 om 17:09
  Permalink

  Zo gaan wij dus in ons land om met onze ouderen, schande…

 • 5 november, 2012 om 11:26
  Permalink

  Leuk geschreven en heel goed dat de reactie van Ketting is toegevoegd. Daarnaast is het natuurlijk een goed initiatief. Komt dit alleen in Utrecht voor of ook in de rest van Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.