Exotisch Dierenspreekuur

Een Baardagaam met stress en een papegaai met haaruitval. Nederlanders houden steeds meer exotische dieren als huisdier. Toch heeft een groot deel geen idee hoe je deze dieren verzorgd moeten worden. De faculteit diergeneeskunde opende daarom een speciaal spreekuur voor Exotische Dieren. Met je slang of papegaai gewoon naar de kliniek. CampusBlog zette de grootste problemen rondom het houden van exotische huisdieren op een rijtje.

Problemen 

– Een veel gemaakte fout is, volgens dierenarts Nico Schoenmaker (van de faculteit diergeneeskunde Universiteit Utrecht) , de huisvesting. ‘Mensen denken er vaak te makkelijk over, willen wel zorgen voor hun dier, maar hebben geen idee hoe,’ aldus Schoenmaker. ‘Zo hebben mensen bijvoorbeeld wel een lamp in het terrarium hangen, maar geen UV-lamp en dat is wel noodzakelijk voor reptielen.

– Voeding is volgens Schoenmaker ook één van de grote problemen rond het houden van exotische dieren. ‘Net als het geval is bij mensen zijn ook dieren vaak veel te dik,’ aldus Schoenmaker. ‘Het probleem is dat baasjes vaak geen idee hebben hoe dik deze dieren moeten zijn.

– Volgens Schoenmaker ligt het probleem lang niet altijd bij de baasjes. ‘Veel dierenwinkels hebben geen idee en geven baasjes totaal verkeerde tips,’ volgens Schoenmaker zou het dan ook geen slecht idee zijn om ook de dierenwinkels eens langs te laten komen bij het ‘exotisch spreekuur’.

‘Niks mis met het houden van exotische dieren’

Volgens dierenarts Schoenmaker is er overigens niet eens zo heel veel mis met het houden exotische dieren. ‘Bij exotische dieren moet je niet alleen denken aan slangen of papegaaien, ook konijnen en hamsters worden al gerekend tot de exotische dierensoorten,’ aldus Schoenmaker. ‘Alle exotische dieren hebben over het algemeen een langere levensverwachtingen in gevangenschap dan in het wild, mits ze goed gevoerd worden.

Bekijk het hele interview met dierenarts Nico Schoenmaker hieronder:

http://www.youtube.com/watch?v=GskLCbEqH9U

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.