Gamen of buitenspelen?

Tablets, smartphones en computers. Allemaal veel aanlokkelijker dan de frisse buitenlucht. Natuurmonumenten constateert dat steeds minder kinderen het avontuur buiten opzoeken. Terwijl buitenspelen veel positieve effecten heeft op koters. Gerben Keujer, kinderpsycholoog en tevens directeur Opvoedpoli Enschede, geeft opvoedadvies.

Wanneer geef je een kind zijn eerste mobieltje?

“Negen is een mooie leeftijd om het gesprek thuis aan te gaan. Ouders moeten zich afvragen waar een mobieltje voor dient. Om hun kind te bereiken of om spelletjes te spelen? Op een smartphone kunnen natuurlijk game-apps worden gedownload. Ik raad aan om het kind eerst een simpel mobieltje te geven met een prepaidkaart. Dan kan het kind beperkt bellen en houden ouders het belgedrag in de gaten. Als kinderen naar de middelbare school gaan is een mobieltje ook een statussymbool. Het is echt not done als een kind dan nog geen mobiel heeft. Kinderen vallen buiten de boot als ze hun vriendjes niet kunnen sms’en of bellen.”

Hoe lang mogen kinderen per dag op een tablet, smartphone of computer spelen?

“Een kind van twaalf jaar mag niet meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm zitten. Jongere kinderen het liefst nog minder. Twee uur is een aanzienlijke periode van de vrije tijdsbesteding. Als kinderen om drie uur uit school komen en dan twee uur achter de computer kruipen, blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Ouders moeten helder afspraken maken over computertijd en deze afspraken vooral ook strak controleren.”

Is opvoeden moeilijker in deze tijd van technologische ontwikkeling?

“Volmondig ja. Een kind kan zelf nog niet goed de consequenties van het eigen gedrag inzien. Ze doen gewoon wat ze leuk vinden en kunnen die behoeften moeilijk uitstellen. Games zijn nou eenmaal spannender dan het echte leven. Ouders moeten grenzen stellen in samenspraak met het kind. Internet ontwikkelt zich in een sneltreinvaart. Kinderen zijn vaak nog handiger met het internet dan ouders. Om te zien wat kinderen allemaal uitspoken op het web, kunnen ouders regelmatig de computergeschiedenis checken.”

Moeten ouders kinderen meer stimuleren om naar buiten te gaan?

“Zeker. Buitenspelen is heel belangrijk voor kinderen. Het traint kinderen in het leggen van sociale contacten. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van hun motoriek en kunnen ze hun energie kwijt na een dag school.”

Nog meer vragen over opvoeden? Ga naar de website van Opvoedpoli.

Cabaretier Dolf Jansen over opvoeden:

4 gedachten over “Gamen of buitenspelen?

 • 6 november, 2012 om 10:14
  Permalink

  Twee uur achter een computer zitten lijkt me een behoorlijk onrealistisch streven in deze tijd. Ik snap het punt wel van Keujer, maar je kan kinderen bijna niet meer weghouden van computers. Bijna alles gebeurt via de computer. Denk ook aan schoolwerk.

 • 5 november, 2012 om 23:48
  Permalink

  Als ik moet kiezen tussen uilenballen uitpellen of gamen is mijn keuze snel gemaakt.

 • 5 november, 2012 om 19:08
  Permalink

  Het eerste mobieltje al op hun 9de geven…? Wat voel ik me plotseling oud.
  Aan de andere kant zou ik mijn kids waarschijnlijk al op hun 7de zoiets geven, al is het alleen maar om ze bezig te houden in de auto.

 • 5 november, 2012 om 19:02
  Permalink

  Best een goede campagne! Het mag iets spannender, maar het is wel zo dat steeds meer kinderen gewoon binnen zitten. Maar het lijkt me als ouder ook wel steeds moeilijker om je kind weg te halen bij al de technologische snufjes. Vooral als de ouder ze zelf ook dagelijks gebruikt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.