Help, een vleermuis in huis!

Vleermuizen kunnen zelf geen nesten en slaapplaatsen bouwen. Daarom kruipen ze weg in kieren, spleten (bijvoorbeeld in muren of daken) en bomen. Als je in een oud huis woont kan het dus zo zijn dat er een vleermuis in het dak of op zolder logeert. Niks om bang voor te zijn want dit betekent juist minder muggen en insecten. Vleermuizen jagen ’s nachts namelijk op muggen.

Sommige vleermuizen zoals de rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis wonen in bomen. De gewone dwergvleermuis en de grootoorvleermuis zijn gebouwbewoners. Door renovaties, isolatie of sloop verdwijnen er veel plekken waar vleermuizen kunnen slapen.

Extra vleermuiskasten in Utrecht
Ook de boombewoners hebben het  moeilijk in de stad omdat er relatief weinig geschikte bomen zijn. 2011 was het internationale jaar van de vleermuis. Gemeente Utrecht heeft daarom 280 nieuwe vleermuiskasten opgehangen. Deze kasten worden aan jonge bomen gehangen die zelf nog geen holtes hebben. De kasten zijn o.a. opgehangen bij Slot Zuilen, rondom Fort aan de Klop, en Fort Blauwkapel, in Park Bloeyendael, Amelisweerd, park de Koppel en het Beatrixpark.

Wat kun je doen om je huis vleermuisvriendelijk te houden?
Gebouwbewonende vleermuizen hebben dus kieren nodig om hun verblijfsplek te bereiken. Laat deze dus zoveel mogelijk open. Voordat u energiebesparende maatregelen treft is het belangrijk dat u zeker weet dat er geen vleermuizen verblijven onder het dak, in de spouwmuur of in ruimten waarin bijvoorbeeld de CV-ketel hangt. Een vleermuisdeskundige kan hierbij helpen.

Voer energiebesparende maatregelen zoveel mogelijk uit buiten de kraamperiode (juni en juli) en niet tijdens de winterslaap (halverwege oktober tot februari/maart) van vleermuizen. In deze periode zijn vleermuizen op hun kwetsbaarst. Als een vleermuis gestoord wordt tijdens zijn winterslaap kost het hem zoveel energie om weer op te warmen dat hij de lente waarschijnlijk niet haalt.

Vleermuis op een plek waar hij niet hoort?
Als die vleermuis op zolder een hele kolonie vormt die voor overlast zorgt is het tijd om aan de bel te trekken. Ook als je een vleermuis op de grond ziet liggen of als er een je woonkamer invliegt.

Vleermuisdeskundige Harrie Pelgrim uit Utrecht vangt regelmatig verzwakte vleermuizen op in zijn huis. Hij voert ze en verzorgt ze dan tot ze weer vrijgelaten kunnen worden.

 

Harrie Pelgrim verzorgt een vleermuis
De vleermuis is aangesterkt en klaar voor de vrijlating

 

 

7 gedachten over “Help, een vleermuis in huis!

 • 5 november, 2012 om 23:17
  Permalink

  Wauw wat een goed bericht! Heel erg interessant!

 • 5 november, 2012 om 22:35
  Permalink

  Dan komt omdat ze geen duimen hebben om huisjes mee in elkaar te timmeren. 😉

 • 5 november, 2012 om 19:25
  Permalink

  Nooit geweten dat ze zelf geen nestjes konden bouwen. Al zouden ze kakkerlakken aanpakken, ik blijf het nare beestjes vinden.

 • 5 november, 2012 om 19:06
  Permalink

  Ja! Moet ik hebben tegen muggen!! Anne, ik doe met je mee. Tamme vleermuizen 🙂

 • 5 november, 2012 om 16:32
  Permalink

  Vond het altijd al leuke beestjes, nooit geweten dat ze ook zo nuttig waren t.o.v. muggen!

 • 5 november, 2012 om 13:32
  Permalink

  Kan je vleermuizen tam maken? Ik wil er een als huisdier.

 • 5 november, 2012 om 11:21
  Permalink

  Dit zijn vleermuizen! Bij Vitesse hebben ze een adelaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.