Leren met je iPad

Voor de leerlingen op de Parkschool in Lombok is het sinds juni een droom die uit komt. Van de ongeveer 130 leerlingen kunnen er nu 40 gebruik maken van een iPad. De iPad is een ondersteuning in het lesmateriaal. Docenten hebben de mogelijkheid om App’s aan te dragen voor gebruik in de les. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar wat wordt er wel al gebruikt?

Elke school is anders. Veel van de lesmethodes zijn hetzelfde. Veel keuze in boeken is er dus niet. Bij de digitale lesmethodes is dit niet anders. Op de Parkschool voor alle klassen gebruik gemaakt van de iPad.

 

Voor de allerkleinsten zijn de app’s vanzelfsprekend simpeler dan de app’s die ze in groep acht gebruiken. De kleuters maken gebruik van een app waarin ze letters moeten overtrekken. ‘De letter van de week hangt op het prikbord in de klas en die moeten de kinderen dan extra oefenen.’ vertelt de juf van groep 1/2. Hoe verder de kinderen komen, hoe moeilijker het wordt om de letter na te tekenen. Uiteindelijk moeten de kleuters het helemaal zelf kunnen.

 

‘Voor de leerlingen in groep acht zijn de normale reken, taal en geschiedenis methodes beschikbaar.’ Annet Baart directeur op de Parkschool is maar wat trots op het gebruik van de iPads in de klas. De oudere leerlingen worden op een andere manier uitgedaagd dan de kleuters. De lesboeken die op andere scholen nog als papieren versie in de kast staan heeft de Parkschool op de iPad.

 

Schoolboeken

‘De boeken zijn eigenlijk gewoon digitale versies van het gedrukte boek. Heel veel moeite is er nog niet voor gedaan om ze digitaal te krijgen.’ Meester van groep 7, en gymleraar, Onno Haars vindt het werken met de iPads zeker een meerwaarde voor zijn klas.

 

‘Ik ben zelf ook gymleraar en ik denk zeker dat de iPad ook in de gymles gebruikt kan worden. Niet om de kinderen er een opdracht op te laten doen maar wel als demonstratie of als na bespreking voor hun oefening.’ Aldus Onno. Of de iPad de prestaties van de kinderen op school verbeteren, is pas bekend aan het eind van het schooljaar.

12 gedachten over “Leren met je iPad

 • 7 november, 2012 om 16:47
  Permalink

  Ik denk dat het met de chip in de hersenen ook wel mee zal vallen anders krijg je dit soort problemen: http://www.youtube.com/watch?v=zw-JFzMb6r0
  Het scheelt een hele hoop gesjouw aan boeken en daarom denk ik ook dat het wel degelijk toekomst heeft. Of die kinderen in Azie nou beter leren dan de kinderen hier: als ze maar weten hoe ze zo’n ding in elkaar zetten!

 • 6 november, 2012 om 10:57
  Permalink

  Ik denk dat het toch vooral een hype is. Over tien jaar heeft misschien niemand het meer over de iPad, maar zitten we allemaal met chips in onze hersenen.

 • 5 november, 2012 om 19:11
  Permalink

  Hadden ze dit maar in mijn tijd (alsof ik zo oud ben…). Scheelt gesjouw met boeken en volgens mij kun je er zoveel meer mee… En dan kunnen ze daarna wel weer buiten spelen. Dat gebeurt toch wel!

 • 5 november, 2012 om 17:14
  Permalink

  Kinderen blijven kinderen dhr. Felicia, maar wat als onze kinderen achterblijven met laat ik het maar zeggen, kinderen uit Azie? Moeten wij hen niet behoeden voor een technologische achterstand waar je, laat ik het maar zeggen, niet tegen op kan boksen?

 • 5 november, 2012 om 11:17
  Permalink

  Oneens mevrouw Buijnsters! Kinderen moeten gewoon lekker leren spelen op de ouderwetse manier. Zo hebben wij het ook geleerd en ook IK kan nu met een Ipad omgaan. Laat kinderen lekker kinderen blijven!

 • 4 november, 2012 om 22:33
  Permalink

  Ik denk dat het goed is dat kinderen nu al leren om hiermee te werken. Alle digitale ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat je er maar beter op kunt inspelen. Bovendien is het helemaal goed voor kinderen die niet opgroeien met een Ipad omdat hun ouders het bijvoorbeeld niet kunnen betalen, want ook die gezinnen zijn er altijd.

 • 4 november, 2012 om 14:51
  Permalink

  Zitten deze kindertjes ook allemaal binnen de kortste keren bij de opticien? Lijkt me toch niet zo goed voor je ogen om al vanaf zo’n jonge leeftijd uren naar een ipad te kijken.

 • 3 november, 2012 om 15:23
  Permalink

  Daar gaat het ouderwetse pnderwijssysteem. Kinderen weten over tien jaar niet eens meer wat een boek is. Schande! Ik zeg; weg met die Ipad en kom maar op met die boeken. Die Ipads kunnen kinderen ook in het dagelijks leven gebruiken. Gebruik die techniek dan thuis, dan leren ze beide.

 • 2 november, 2012 om 20:02
  Permalink

  Leren op een iPad zal zeker hip en leuk zijn in het begin maar ik vraag me af hoelang het duurt tot het nieuwe ervan af is. En moet iedereen verplicht zo’n ding aanschaffen? Of doet de school dat? Want volgens mij hangt er nogal een prijskaartje aan.

 • 2 november, 2012 om 14:24
  Permalink

  Als het werkt als lesmateriaal: prima. Bij mij vroeger in de klas gingen er wel eens schoolboeken door de lucht. Ik zie het al voor me: boze kinderen die Ipads door de klas gooien.

 • 2 november, 2012 om 14:17
  Permalink

  Toch mooi dat scholen hieraan beginnen. Al denk ik wel dat scholen ook vast moeten blijven houden aan de oude methodes. De hele dag naar zo’n schermpje kijken, kan niet goed zijn.

 • 2 november, 2012 om 14:09
  Permalink

  Apple zal wel blij zijn dat het woord iPad al wordt gebruikt als men praat over tablets. Inhoudelijk: een goed idee lijkt me, al denk ik dat de kinderen al meer weten van de iPad dan de gemiddelde docent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.