Nederlandse expat in de woestijn

Bijna veertig jaar geleden vertrok Hans Steeneveld uit Nederland om een zakenleven op te bouwen in Qatar. Hij was de eerste Nederlandse expat in de kleine oliestaat in het Midden-Oosten. Van het rijke Qatar, was toen nog niets te zien. “Toen ik er kwam was het echt nog een woestijn,” vertelt hij. “Waar ze nu met dure auto’s door het centrum rijden, liepen toen kamelen rond.”

Steeneveld begon een import-zaak. Hij begon met het importeren van bakkersbenodigdheden en voedsel, maar kwam al snel met het idee ook bloemen uit Nederland te importeren. Dat idee heeft hem geen windeieren gelegd. Steenevelds bedrijf Dutch Arab Traders is nu de grootste bloemenimporteur van Qatar. Hij levert bloemen aan de grote hotelketens, Qatar Airways en zelfs aan de emir.

Qatar is voor hem een tweede thuis geworden, al is het wel een stad die zich constant vernieuwd. “Ze bouwen hier enorm veel,” zegt Steeneveld. “Ze hebben er geld voor, dus bouwen ze door. Op sommige plekken in de stad kom ik een aantal maanden niet. Als ik er dan langs rij is het altijd een verrassing om te zien wat ze nu weer aan het bouwen zijn.” Maar als er weer wordt gebouwd, dan zoekt Steeneveld wel gelijk op wat er precies in de planning staat.

“Het is niet te vergelijken met Nederland,” zegt hij. “Er verandert hier zoveel, en zo snel, dat het al snel onherkenbaar wordt.” Nu is Qatar vooral bezig met het ontwikkelen van sportfaciliteiten voor het WK voetbal in 2022. Of Steeneveld daarvoor in het land blijft? “Och, dat weet ik niet. Dat is nog zo ver weg. Misschien ben ik dan juist weer even het land ontvlucht.”

Een gedachte over “Nederlandse expat in de woestijn

  • 13 december, 2012 om 11:09
    Permalink

    Inspirerend verhaal! Komt ie ooit nog terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.