Nostalgie in de bus


Een bus is er om je van A naar B te brengen. Al jaren lang is het een bekende manier om deel te nemen aan het openbaar vervoer. Toch zijn er ook andere manieren om gebruik te maken van een bus. Je kan er bijvoorbeeld een huren om gasten naar je bruiloft te brengen of om een leuk verjaardagsritje te maken.

 

 

Neem nou bus 27. Een authentieke Utrechtse stadsbus die in 1976 van de weg is gegaan. Toch rijdt hij, dankzij een aantal vrijwilligers, nog steeds door de straten van Utrecht. Maar er worden geen kaartjes meer gekocht of bij haltes gestopt. Bus 27 is namelijk omgetoverd tot een heuse feestbus.

Trouwbus
De bus tovert zich om in wat je als klant maar wil. Van een trouwbus tot verjaardagsbus of gewoon een ouderwetse pendelbus.
Voor vijf uur lang de bus tot je beschikking betaal je 580 euro en per uur extra kost het 50 euro. Voor een compleet versierde bus betaal je 15 euro extra en wil je er voor de goede sfeer twee gekoelde flessen champagne bij dan kost dat 70 euro. Volgens vrijwilliger Dennis Reinhard zijn de mensen die bus 27 huren erg enthousiast, maar ook mensen die de bus in de stad zien rondrijden willen er meer van weten.

“Er zijn wel mensen geweest die de bus van vroeger herkennen. Die vragen dan of ze er even in mogen kijken. Het is een echte Utrechtse stadsbus, een rijdend stukje cultuur in Utrecht en dat trekt mensen ook aan. We doen er alles aan om de bus in goede staat te houden en het goed te regelen, zodat mensen die de bus huren of een reclame zien, het enthousiasme overbrengen op anderen”, zegt Reinhard.

Het vervoeren van de trouwgasten

Club 27
Heel even zag de toekomst voor bus 27 er niet zo rooskleurig uit. Door een wissel in het management van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU), is overwogen om de bus te verkopen of toch te houden met een commercieel doel. Het laatste gebeurde en kreeg in 2001 vorm, waar de bus weer werd gerestaureerd voor dit doel. Er is een clubje ontstaan dat bestaat uit buschauffeurs, monteurs, kantoormensen en als voorzitter een directeur van een garage bedrijf, die allemaal in hun vrije tijd aandacht aan de bus besteden.

De bus voor de restauratie

Als buschauffeur heeft Reinhard ook de bus 27 bestuurd, maar hij is nu vooral bezig met de administratie. “In 2002 werd de bus door collega’s van het GVU voor mijn bruiloft. Ik vond het zo’n leuk idee dat ik lid ben geworden van de club. Ik ben me gaan bemoeien met de promotie, er is een site opgezet en we reden vaker door de stad om aandacht te trekken,” aldus Reinhard.

Promotie maken hoort erbij

 

Promotie
Deze reclame werpt vruchten af. “De eerste vijf jaar na de reclame poging gingen we van drie of vier ritten per jaar, naar dertig ritten. Hierna merkten we weer een terugloop naar twintig ritten per jaar en zelfs vijftien. Het is echt nodig dat we de bus in Utrecht laten zien, zodat mensen nieuwsgierig worden en de bus willen huren.”

 

 

 

Onzekere toekomst
De bus valt nu nog onder het GVU, maar wordt volgend jaar zo goed als zeker ook onderdeel van Qbuzz. Wat er dan met de bus gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Als Qbuzz beslist zonder bus 27 verder te gaan, moeten ze erover denken een stichting te worden. “We zijn bezig om bepaalde samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld het spoorwegmuseum om daar dienst te doen als pendelbus.” Geld heeft bus 27 niet. Alles wat er verdiend wordt gaat naar de onderhoud van de bus, waar het GVU hier en daar zelfs nog bijspringt.

Pure hobby
Voor de vrijwilligers is bus 27 volgens Reinhard gewoon een hobby. “Het is leuk om met dat ding te rijden als je zulke leuke reacties krijgt. Daarbij werken we allemaal bij het GVU op andere functies en de bus 27 is een mooie oude bus die ons dierbaar is. Het is eigenlijk dus een uit de hand gelopen hobby. Het is ook de sfeer die er bij komt  kijken. Ik heb wel eens een bruiloft gereden met mensen die erg uit de hoogte deden, er kon geen bedankje van af. Dan is het rijden een stuk minder leuk. Maar als er van die gezellige volksmensen in je bus zitten, die je overal bij betrekken is het gewoon heel gezellig.”

De bus als fotolocatie voor je trouwfoto’s kan ook

Wil jij bus 27 huren? Kijk dan op www.bus27.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.