Passie voor koffie


Bron: Google
Bron: Google

Koffie zetten: doe de koffie cup in de machine en dan gewoon aandrukken. In een mum van tijd is je koffie klaar en kun je ervan genieten. Voor een echte barista doet deze zetmethode pijn aan het hart. Want koffie zet je niet, maar maak je. 

 

 

 

 

 

 

Een barista is een koffiekenner, een koffieliefhebber en een ‘koffienerd’. De 30-jarige Yakup Aydin is hier een van. Zijn oude baas heeft hem aangestoken met het koffievirus: “Hij zei: ‘Nee, over twee maanden ben jij er pas aan toe om een cappuccino te maken.’ Ik dacht wat een dwaas, ik moet toch gewoon op een knopje drukken?! Gaandeweg merkte ik hoe het koffie zetten werkte en raakte ik geïnteresseerd”, aldus Aydin.

Yakup Aydin
Bron: Koffie Magazine

Barista kampioenschappen
Zo geïnteresseerd dat hij in 2007 meedeed aan zijn eerste barista wedstrijd. Ja, deze zijn er. Sterker nog, er zijn veel verschillende soorten kampioenschappen: Latte Art en Barista Kampioenschappen zijn over het algemeen het grootst. De eerste gaat om vormpjes schenken, de tweede om de routine van het espresso zetten en de smaak ervan.  Dan heb je sinds kort nog een de Brewers Cup (de slow coffee kampioenschappen) en de Aeropress kampioenschappen. Dat laatste is een specifieke vorm van slowcoffee die wat creatiever van aard is. Overigens heb je ook nog Coffee en spirits en dat gaat om koffie met alcohol. Zo heb je nog meer kampioenschappen georganiseerd door SCAE (Specialty Coffee Association Europe).

Winnaar
Aydin deed mee aan de Nederlandse Barista Kampioenschappen, hij plaatste zich in 2007 als derde. Toch gaf hij niet op “Ik zou doorgaan tot ik zou winnen.” Dit gebeurde in 2010.
“Ik wist van mezelf dat ik kon winnen, daarom ging ik ook door. Maar ik was steeds te makkelijk in mijn voorbereiding. Als je daar bent, telt alles mee: je koffie, je bereidingstijd, je presentatie. Maar je moet vooral kunnen waarmaken wat je zegt.”

Yakup Aydin waar hij de Nederlandse Barista Kampioenschap won. Bron: ThuisBarista
Yakup Aydin waar hij het Nederlandse Barista Kampioenschap won.
Bron: ThuisBarista

De opdrachten
Tijdens een barista kampioenschap heb je een kwartier de tijd om vier cappuccino’s, vier espresso’s en vier keer een koffie signature te maken. Dat laatste betekent dat je je eigen draai en smaak geeft aan de koffie. Zo kan je bijvoorbeeld een chocolade smaak de koffie laten overheersen, of een siroop maken van amandelen om die smaak en vorm door de koffie heen te gieten.
“De presentatie hierbij is heel belangrijk. Als je je koffie twee seconden te lang laat doorlopen, kan het al heel bitter worden. Als je dan voor het proeven aan de jury presenteert dat het een romige vorm krijgt en een zoete smaak, komt dat niet overeen. Dat betekent dat je niet de koffiesmaak kan creëren die je van te voren bedenkt en dan win je het niet,” zegt Aydin.

Wereldkampioenschappen
Na de Nederlandse kampioenschappen ging de barista door naar de Wereldkampioenschappen: The World Barista Championship (WBC). Hier werd hij negende. Hij helpt nu veel barista-collega’s en vrienden om ook de kampioenschappen te winnen. Hij blijft niet mee doen aan de kampioenschappen omdat hij per se wil winnen: “Het is heel leerzaam om mee te blijven doen en als ik er niet aan mee doe dan sta ik stil. Kampioenschappen vragen het uiterste van je, je kan niet zeggen ‘Ik ben de beste’, want elke dag leer je weer meer bij. Als barista ben je nooit uitgeleerd.”

 

Zie hieronder hoe Yakup Aydin te werk ging bij de WBC.

Perfomance Yakup Aydin WBC 2011 Bogotá

 

 

6 gedachten over “Passie voor koffie

 • 5 november, 2012 om 23:52
  Permalink

  Als ik koffie zou lusten zou ik het zeker op deze manier doen!

 • 5 november, 2012 om 19:10
  Permalink

  Het lijkt me zo tof om dat zelf allemaal te kunnen! Ook dat koffie schenken. Zet je je vrienden een mooie cappuccino, inclusief hartje of blaadje, voor. En ik ben het met Puck eens!

 • 5 november, 2012 om 11:21
  Permalink

  waar ben jij nog meer bereid voor te betalen? @ PUck

 • 5 november, 2012 om 11:20
  Permalink

  Bah! Senseo! Ik waardeer een goed kopje koffie wel en ben ook best bereid ervoor te betalen.

 • 4 november, 2012 om 22:44
  Permalink

  Koffie zetten is een vak apart zie je maar. Bizar eigenlijk, maar wel bijzonder dat er mensen zijn die zich helemaal verdiepen in de koffie. Ik ben iig blij met mijn senseo;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.