Qatar en voetbal

Qatar. Het rijkste land ter wereld. Met minder dan een half miljoen Qatari, die allen miljonair zijn, is het niet moeilijk om de rijkste staat van de planeet te zijn. Een groep investeerders uit Qatar, had een paar maanden geleden bijna Fortuna Sittard in handen. Deze voetbalclub uit het zuiden van het land speelt in de Jupiler League van ons land. Iets meer dan 2 miljoen euro zouden de heren uit Qatar moeten betalen voor de voetbalclub, maar dan kregen ze het stadion daar wel bij. Eerder dit kalenderjaar probeerde deze groep FC Antwerp over te nemen, niet bepaald een hoog vlieger in de tweede competitie van België. Uiteindelijk ging dat op het laatste moment niet door, net zoals bij Fortuna. Het lijkt raar dat een bedrijf met zo veel geld voor een club als Antwerp of Fortuna kiest, maar er zit een idee achter. Het moet als opleidingscentrum dienen voor de jeugd, met name de jeugd van Qatar. Aangezien Qatar in 2022 het WK organiseert en amper spelers van niveau heeft op het moment, is dat geen slecht idee. Jongetjes van twaalf tot zestien jaar moeten nu klaargestoomd worden voor het grootste voetbaltoernooi ter wereld, dan in eigen land. Niet alleen in Europa hebben ze hun lijntjes uitgegooid, want in de hoofdstad van het gas- en oliestaatje staat een sportcentrum dat uit de 22ste eeuw lijkt te komen. Het Aspire Sport Centre in Doha heeft sportfaciliteiten voor bijna alle Olympische sporten, waanzinnig complex.

De indoorvelden van het Aspire Sports Centre.

Voetballertjes vanaf een jaar of vijf worden hier getraind door internationale trainers van over de hele wereld, die maar één ding gemeen hebben: ze zijn de beste jeugdtrainers van hun land. Zo werkt het overigens met bijna alles in Qatar: ze halen voor alles het beste van het beste.
Met nog tien jaar te gaan heeft Qatar nog veel te doen, niet alleen in eigen land met de organisatie van het WK, maar ook met investeringen en handel in het buitenland. Naast spelertjes voor het elftal moet natuurlijk ook het nodige materiaal geïmporteerd worden. Het gras, om maar iets te noemen. Zelf groeien is geen optie. Nederland probeert er, uiteraard, zijn slaatje uit te slaan.

 

In Qatar zelf wordt overigens ook wat gedaan om “zelf gras te kweken”. Bij de enige grasgolfbaan in Qatar, The Doha Golfclub, hebben ze aparte veldjes aangelegd die met een ondergronds irrigatiesysteem gras nat houden. In de eerste plaats gebruiken ze deze veldjes gras voor hun golfbaan. Als er stukken doodgaan, vervangen ze het met lappen gras van het “nursery field”. Voor het WK zullen een paar stadions het gras van de golfclub gebruiken.
Qatar gaat het wel redden met het WK, met een trainingscentrum in Doha en jeugdopleidingen in Europa, zou het zomaar kunnen dat Qatar de groepsfase overleefd. Beter gaat het niet worden denk ik, wellicht het WK daarna. In vier jaar kun je veel bereiken met het geld dat ze hebben en de faciliteiten die ze tegen die tijd zullen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.