Uithofstudenten sceptisch over nieuwe sneltram

Studenten op de Uithof weten als geen ander hoe vol bus 12 tijdens de spits is. Overvol, keidruk en benauwd zijn veel gehoorde klachten. Ondanks de rampzalige ervaringen, zijn de studenten sceptisch over de nieuwe sneltram. De zogenoemde Uithoflijn vervangt in 2018 bus 12 om studenten comfortabeler naar de Uithof te vervoeren.

“Krijg je bij zo’n sneltram niet weer dezelfde problemen?”, vraagt Laura Jansen zich af. “Bus 12 is op bepaalde dagdelen ontzettend druk, maar als de bus verdwijnt moeten alle studenten in die sneltram. Dan zit je weer hutjemutje.” Lotte Hoes heeft wel een andere oplossing voor het probleem. “Nu zijn alle studentenvoorzieningen op één plek geconcentreerd, namelijk de Uithof. Volgens mij kan je beter de faculteiten verspreiden over de stad. Dan hoeft er ook niet zo’n dure sneltram te komen.”

Ook Eveline Esser vindt het maar overdreven. “Bus 12 rijdt om de drie minuten. Als ik zie dat de bus heel vol zit, wacht ik gewoon op de volgende. Je hebt dan hooguit zes minuten vertraging en ik zit altijd!” Esser is een echte ervaringsdeskundige. Ze reist gemiddeld acht keer per week met de lijn. “Het zijn vast luxepaardjes die hebben bedacht dat er zo’n sneltram moet komen. Buiten de spits om valt het reuze mee met de drukte. Vanmorgen zat ik maar met drie andere mensen in de bus. Een tram lijkt mij dus onzin. En trouwens, die drukte is ook de charme van de 12.”

Hoewel Lennart ’t Hart ook zijn bedenkingen heeft bij de nieuwe tram, weet hij wel een voordeel te noemen. “Een tram heeft geen last van het overige verkeer. Je kan in één ruk doorrijden naar de Uithof. Misschien is het daardoor wel wat sneller.”

Of de studenten het er nou mee eens zijn of niet. Tegen de tijd dat de Uithoflijn gaat rijden, zijn zij hopelijk al afgestudeerd.

De sneltram moet deze drukte gaan opvangen in 2018:

Eén gedachte over “Uithofstudenten sceptisch over nieuwe sneltram

  • 22 november, 2012 om 14:36
    Permalink

    De toekomstige Uithoflijn vervoert bijna vier keer zoveel reizigers als de huidige buslijn 12. Ook is de tram stiller en schoner. Het aantal OV-reizigers van en naar De Uithof groeit sterk. In 2020 reizen er gemiddeld 40.000 tot 60.000 mensen met het OV van Utrecht CS naar De Uithof. Deze aantallen zijn niet langer met bussen op te vangen. In dat geval zouden de bussen namelijk in één lange file richting Uithoflijn rijden, hetgeen de leefbaarheid in de stad te zwaar belast.
    De Uithoflijn gaat in 2018 rijden met een frequentie van 16 x per uur (dus iedere 3,75 minuut vertrekt er een tram). De tram rijdt in 17 minuten naar De Uithof en doet onderweg 9 haltes aan.
    Marieke Thissen, communicatiemanager Uithoflijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.