Ultimaker: 3D-printer als Ikea-bouwpakket

,,Iedereen kan een Ultimaker bouwen”, zegt Erik de Bruijn, een van de bedenkers van de consumenten 3D-printer. ,,Je hoeft er niet heel technisch voor te zijn, maar je moet je er wel een beetje in verdiepen. Het is eigenlijk een soort Ikea-bouwpakket. In Geldermalsen hebben basisschoolleerlingen zonder onze hulp ook zelf een Ultimaker in elkaar gezet.”

In 2008 was Erik druk bezig met het bouwen van de RepRap, een 3D-printer die stukken technischer was dan de Ultimaker. Het bouwen hiervan nam wel een jaar in beslag. Dat moest makkelijker kunnen, vond hij en samen met Siert Wijnia van het Protospace  FabLab in Utrecht en ontwerper Martijn Elserman besloot hij om een eenvoudigere 3D-printer te maken. Elserman ging aan de slag met de lasersnijder. ,,Hij kwam ineens met een zakje onderdelen aanzetten en dat zag er eigenlijk best wel goed uit. In een keer was er een frame, waar we echt iets mee konden en het zag er ook nog mooi uit,” vertelt De Bruijn over de ontwikkeling.

Het ontwerp werd via internet met de hele wereld gedeeld. ,,We hadden het ontwerp gemaakt, maar op deze manier kon iedereen input geven en ermee aan de slag. Zo werd het ontwerp alleen maar beter,” zegt hij.

,,We  begonnen cursussen te geven in het maken van deze 3D-printer waardoor we ook steeds verder kwamen in de ontwikkeling.” En ineens ging het snel. In 2011 richtte het trio een bedrijf op rond de Ultimaker. Van drie oprichters is het bedrijf nu gegroeid naar een bedrijf met zo’n 20 werknemers. ,,We hebben al duizenden Ultimakers verkocht. We zitten in een sneltrein.”

Waarom de Ultimaker volgens De Bruijn zo succesvol is? ,,Bij 3D-printers zijn drie factoren belangrijk: Hoe groot kan hij printen? Hoe snel kan hij printen? En hoe nauwkeurig kan hij printen? De Ultimaker scoort op al deze punten het beste in vergelijking met andere consumenten 3D-printers die op de markt te koop zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.