Dakloze Oost-Europeanen in Utrecht

Kasia en Krzyzstof zijn namens Barka actief in Utrecht.
Kasia en Krzyzstof zijn namens Barka actief in Utrecht.

Tentenkampen in en rondom Utrecht doen de discussie over de omgang met arbeidsmigranten uit Oost-Europa flink oplaaien. In december 2011 worden er een aantal van deze tentenkampen ontdekt. Martijn van Dam (Pvda) reageert vervolgens geagiteerd op Radio1 en de gemeente Utrecht schakelt de hulp in van de Poolse daklozen organisatie Barka.De manier waarop Barka mensen van straat haalt is een success. Dat blijkt uit resultaten van veel grote Europese steden die met dezelfde problemen te kampen hadden als Utrecht: overlast door rondzwervende Polen, waarvan een groot deel kampt met een verslaving aan drugs of alcohol.

Barka werkt met zogenaamde ‘tandemteams’ voor wie re-integratie in de samenleving centraal staat. Met een ervaringsdeskundige, vaak een oud-dakloze, en een sociaal werker wordt contact gezocht met daklozen op straat. Zo wordt het vertrouwen van deze mensen gewonnen die vaak in eerste instantie niet voor hulp openstaan.

Op deze manier proberen ze de mensen terug naar hun land van herkomst te leiden of weer aan het werk te krijgen. Het Utrechtse college van B & W laat begin november weten dat wat hen betreft Barka een vaste plek in de stad krijgt.

Jiri Glaap

Derdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgt de RTV redactie waar het programma CampusTalk wordt gemaakt, te zien bij Ustad op RTV Utrecht.

Eén gedachte over “Dakloze Oost-Europeanen in Utrecht

  • 20 december, 2012 om 22:22
    Permalink

    Goed initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.