De paria’s in India

India wordt steeds welvarender. Toch zit het klassieke kastensysteem er nog fiks ingebakken. De gegoede Indiase Narayanan Krishnan zag een oude man van de honger zijn eigen uitwerpselen zag opeten. Vervolgens liet hij alles achter om de allerarmsten in India te helpen. Hij is verstoten door zijn eigen kaste.

CNN heeft de Indiase Narayanan Kirshnan in 2010 benoemd tot CNN Hero van het jaar. In het filmpje hieronder zie je wat Krishnan doet om zijn allerarmste landgenoten te helpen. Hij geeft ze bijvoorbeeld niet alleen maaltijden, maar ook een aai over de bol.

 

Akshaya Nederland

De Utrechtse studenten Wouter van Eijkelenburg, Luuk Teurlings en Anne van den Brink hebben na het zien van bovenstaand filmpje de stichting Akshaya Nederland opgericht. Met deze stichting willen zij de werkzaamheden van Narayanan Kirshnan financieel ondersteunen. Dit is nodig omdat het kastensysteem nog steeds voor moeilijkheden zorgen onder de kastelozen.

Kastelozen

De paria’s van India zijn eigenlijk kastelozen. Zij liggen helemaal onderaan de maatschappelijke ladder. “Daarom is het zo uitzonderlijk dat juist iemand uit een hoge kaste zich over hen ontfermt”, legt India expert Gerard Oonk uit. Oonk houdt zich al 30 jaar bezig met India. Vanwege zijn hulpverlening mag hij inmiddels het land niet meer in. In Nederland mag Oonk gelukkig nog wel vrijuit spreken. Via deze link kom je op het India net, waar nog veel meer informatie is te vinden over het kastensysteem.

 

3 gedachten over “De paria’s in India

 • 20 december, 2012 om 22:38
  Permalink

  Hé Anne. Ja dat klopt. Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep houdt zich ook veel bezig met deze kant van de zaak.

 • 20 december, 2012 om 22:27
  Permalink

  Je kijkt nu toch anders naar producten waar ‘made in India’ op staat..

 • 18 december, 2012 om 10:44
  Permalink

  Echt schokkende beelden en verhalen uit India. In die landen zijn er volgens mij veel problemen die alleen met hulp op kleine schaal kunnen verbeteren. Fijn voor meneer Kirshnan dat hij hulp krijgt van deze studenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.