De strijd om Amelisweerd

Bijna 40 jaar geleden was landgoed Amelisweerd ietsje groter dan nu.  Waar nu de A27 ligt, stonden toen bomen. De aanleg van deze Rijksweg ging echter niet zonder protest. Dertig jaar geleden was het gebied het toneel van bezettingen, ontruimingen en omgekapte bomen. Een geschiedenisles. 

Het begon allemaal in 1971 toen planologiestudent Jaap Pontier het plan voor de Rijksweg ontdekte. Op een kaart van de Rijksoverheid stond een dikke streep dwars door de bossen van Amelisweerd getrokken, de toekomstige A27.  Samen met wat vrienden stelde de student een plan op om de A27 door de rand van het bos te trekken  in plaats van er dwars doorheen. De groep kreeg het Rijk zover om het nieuwe idee door te voeren.

Toch moest er voor de aanleg van de weg 155 meter groen verdwijnen en de Vrienden van Amelisweerd zette zich schrap om het bos te redden. Het landgoed werd meerdere malen bezet met als hoogtepunt september 1982. Drieduizend natuurliefhebbers kwamen samen, bouwde boomhutten en ketenden zich vast aan bomen. Tot drie keer toe kwam de ME in actie om het bos te ontruimen.

24 september 1982. Een zwarte dag voor de vrienden van Amelisweerd. Het bos wordt tot verboden gebied verklaart en de laatste 500 bezetters worden verdreven. Binnen een paar uur verdwenen er vijfhonderd bomen onder de wielen van een karavaan bulldozers. De A27 komt er.

Actievoerders bezetten het bos in 1982. Foto: Het Utrechts Archief

Het verhaal is nog niet afgelopen. Het is nu 16 jaar geleden dat de eerste auto over de A27 reed en het is er drukker dan men toen verwachte.  Het Rijk heeft daarom besloten het aantal rijbanen tot 14 uit te breiden en nog meer bomen te kappen. Een plan dat de ‘vrienden’ van toen niet vrolijk maakt. Wordt het bos straks weer bezet of krijgen de groene vrienden hun zin? In de volgende blog meer daarover.

Bekijk hier een slideshow over een wandeling ter ere van het 40-jarige jubileum van de Vrienden van Amelisweerd.

Wandeling als Voorstelling / Bos als Geheugenpaleis 30 september 2012 tgv 40 jaar Vrienden van Amelisweerd from Ienke Kastelein on Vimeo.

 

 

 

 

 

 

3 gedachten over “De strijd om Amelisweerd

 • 20 december, 2012 om 22:40
  Permalink

  Fantastische foto’s uit het archief. Zelfs de boom is boos!

 • 8 december, 2012 om 14:20
  Permalink

  Handig zo’n blog over de geschiedenis van Amelisweerd, ik kan me bijna niet voorstellen dat ik zo verknocht zou kunnen zijn aan -wat Jiri zegt- een stukje bos.

 • 6 december, 2012 om 21:42
  Permalink

  Wat kunnen mensen toch gehecht zijn aan een stuk bos 😉 Mooie uiteenzetting van het verhaal rond de bossen van Amelisweerd. Door het lezen van deze historie snap ik het protest een stuk beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.