Een herinnering aan Dirkje Kuik

Beeldend kunstenares en schrijfster Dirkje Kuik werd in 1929 geboren als William Diederich Kuik. William groeide op in Utrecht en met zijn vrienden Moesman en Van Maarseveen richtte hij in 1960 grafisch gezelschap ‘De Luis’ op. Hij werd een bekend figuur in de stad. Niet alleen vanwege de kunst, maar ook vanwege de geslachtsverwisseling.

Met een rond brilletje op zijn neus en een pijp in de mond was hij voor veel vrouwen een aantrekkelijke verschijning. Toch voelde William zich niet lekker in zijn mannenlichaam.

Zo rond 1977 besloot William dat hij Dirkje genoemd wilde worden. Enkel een verandering van naam was niet genoeg. Hij vertrok naar Londen voor een operatie om ook lichamelijk verder te kunnen als Dirkje.

In Utrecht werd op de geslachtsverandering niet door iedereen positief gereageerd. De ex-vriendin van William en later de beste vriendin van Dirkje, Leonie Uittenboogaard, vertelt dat Dirkje nogal eens werd uitgejouwd op straat. Bijvoorbeeld omdat ze rondliep in een vrouwen pantalon. Ook kent Uittenboogaard verhalen over klanten die werken terugbrachten naar de galerie toen William Dirkje werd.

Kuik maakte schetsen, schreef verhaaltjes en gedichten. Met haar werk won Kuik verschillende prijzen: De Prozaprijs van de gemeente Amsterdam, de Vijverbergprijs en de Multatuliprijs.

Toen Kuik in 2008 plotseling overleed, werd van haar woonhuis aan de Oude Kamp in Utrecht een museum gemaakt: Het Dirkje Kuik Museum. Inmiddels is het museum vanwege financiële problemen verdwenen en heeft het huis nieuwe bewoners.

De Stichting Museum Dirkje Kuik is druk bezig met het in leven houden van de herinnering aan Dirkje. Zo wil de stichting een barcode plaatsen in de gevel van Dirkjes huis, die geïnteresseerden met hun smartphone kunnen scannen om nog even bij haar binnen te kunnen kijken.

Onlangs hebben bekende Nederlandse dichters gedichten voorgedragen uit de serie van 45 gedichten van Kuik, voorgedragen door 45 verschillende dichters. In onderstaand filmpje zie je hoe Lennard van Rij het gedicht ‘Anecdote’ vertolkt:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.