Een moslimman moet je delen

Blond haar, blauwe ogen, kaas op haar boterham en voordat ze de deur uitgaat bedekt ze haar lokken met een hoofddoek. Nederland telt ruim 14.000 vrouwen die zich hebben bekeerd tot de Islam. Ze bidden vijf keer per dag en gaan gesluierd door het leven. De kans is ook groot dat ze in de toekomst hun man moeten delen met meerdere vrouwen.

 

,,Schat?”- ,,Ja?” – ,,Ik wil nog een keer trouwen.” – ,,Zo, jij bent in een romantische bui. Prima! En wanneer wil je dat doen dan?” – ,,Eigenlijk wil ik met iemand anders trouwen. Je weet wel, als tweede vrouw..”

Een Nederlandse vrouw zou de slappe lach krijgen als haar man dit voorstelt. In de wereld van moslima’s is dit toch niet zo ongewoon. Polygamie is de Islamitisch wetgeving niet vreemd. Sterker nog, het wordt gewaardeerd. Per jaar bekeren zich zo’n 200 vrouwen zich tot de Islam. Trouwen doen zij niet voor de staat, maar in de moskee, voor Allah.

De bekeerde moslima’s van de Blauwe Moskee in Amsterdam lopen bij het plannen van hun bruiloft tegen meerdere dingen aan. Een grote vraag die door hun hoofd spookt: Zal ik wel of niet voor de Nederlandse wet trouwen? Paps en mams spelen hier een belangrijke rol bij. Ouders van bekeerde moslima’s zijn over het algemeen geen trouwe volgers van de Islamitsche wetgeving. Zij willen liever dat hun dochter ook nog voor de Nederlandse wetgeving trouwt, zodat het zwart op witstaat.

Spagaat

,,Maar hoe zit dat dan bij een tweede of een derde vrouw?,” vraagt een van de bekeerde moslima’s zich af. ,,De Nederlandse wet erkent dat niet.” Nieuwe Nederlandse moslima’s bevinden zich dan dus in een spagaat tussen familie en geloof. Het is een van de vele momenten dat deze vrouwen moeten kiezen tussen thuis en de moskee.

Overigens zijn het niet alleen Nederlandse vrouwen die zich bekeren tot de Islam. Ook beroemde voetballers als Ribery, Abidal, rapper Ice Cube en zanger Jermain Jackson hebben voor Allah gekozen. Deze mannen zien het waarschijnlijk ook wel zitten om meer dan een vrouw te trouwen.

Annelou Izeren

Hallo! Ik ben Annelou, 21 jaar en altijd blij. Als ik later groot ben wil ik graag verhalenverteller worden en dus is journalistiek de perfecte opleiding voor mij. Met een camera of pen in de hand, het maakt me niet uit: als het maar een leuk verhaal is. Ik hockey drie keer per week in het prachtige Pijnacker en als ik de tijd heb duik ik weg met een goed boek. Ik ben net begonnen aan de nieuwe Geert Mak: Reizen zonder John. Leestips zijn altijd welkom!

EĆ©n gedachte over “Een moslimman moet je delen

 • 6 maart, 2013 om 13:46
  Permalink

  Zo vaak komt het tegenwoordig ook weer niet voor dat Moslimmannen een tweede vrouw nemen. Vooral hier in Nederland niet. In dit stuk lijkt het net of elke Moslimman meerdere vrouwen neemt. De mannen die een tweede vrouw nemen zal niet eens 1% zijn. Laat staan meer dan twee vrouwen. Dan moet het een rijke stinkerd zijn, want hij is dan financieel verantwoordelijk voor twee of meer huishoudens. Laten we eerlijk zijn wie ziet dat zitten?

  Het is inderdaad toegestaan in de Islamitische wetgeving. Alleen zijn er heel wat voorwaarden aan verbonden en een grote verantwoordelijkheid voor de mannen. De vrouw hoeft het niet te accepteren als zij haar man niet kan delen.

  Beste schrijver volgende keer meer onderzoek doen en aub schrijf een stuk niet met eigen vooroordelen over Moslims. Er zal vast veel moois zijn in de Islam om over te schrijven, denk je niet? Anders zouden er niet zoveel Nederlandse vrouwen bekeren.

  De groeten en hoop volgende keer iets interessanter te lezen.

  Vrede zij met jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.