Kluizenaars door de eeuwen heen

Cartoon kluizenaar. Bron: lne.be

Het is misschien moeilijk te begrijpen, maar sommige mensen doen het. Jezelf opsluiten op een paar vierkante meter en er voor de rest van je leven niet meer uitkomen. Een kluizenaar of heremiet, noemen we het. Want ja, je sluit je op in een “kluis”.  En dat begon in de 2e eeuw, waar christelijke monniken zich afzonderden in de woestijn van Egypte: Wadi Natroen. 

Dat deed onder andere Paulus van Thebe. Deze man werd geboren in Egypte in het jaar 228 en wordt gezien als de eerste Christelijke kluizenaar. Hij werd gezocht, maar vluchtte en verborg zichzelf zo’n 90 jaar in eenzaamheid in de Egyptische woestijn. Volgens de bijbel was hij niet altijd alleen, maar werd hij weleens bezocht door Antonius van Egypte. Maar ja, hoe kom je aan eten in zo’n gortdroge omgeving? Volgens het verhaal zorgde een raaf daar voor. Zijn feestdag wordt nog altijd gevierd in de Rooms-katholieke Kerk.

Broeder Antonius is ook een bekende kluizenaar. Hij leefde tot 1912 in de zogenaamde Sint-Janskluis in Geleen. In de Tweede Wereldoorlog werd de kluis gebruikt door de Amerikanen als magazijn voor eetwaren en zelfs als slachthuis, volgens de website van Stichting Sint-Janskluis.

Kluizenares in Utrecht
Bertha Jacobsdochter, beter bekend als Zuster Bertken, leefde zo’n 60 jaar lang in een kluis. Niet aan de andere kant van de wereld, maar -je zou het bijna niet geloven- in de Utrechtse Choorstraat. Haar gedenksteen staat er nog steeds en een straat verderop aan de Oudegracht is een lantaarnconsole te zien die haar inkluizing illustreert.

4 gedachten over “Kluizenaars door de eeuwen heen

 • 17 januari, 2013 om 11:26
  Permalink

  Ze leefde 60 jaar lang in een kluis? Dan had ze zeker genoeg blikvoer bij zich hahaha

 • 16 januari, 2013 om 12:29
  Permalink

  Zouden er eigenlijk tegenwoordig nog kluizenaars bestaan? Ik bedoel, tegenwoordig is het echt heel erg makkelijk om iemand te vinden, dus kan je eigenlijk nog wel goed een kluizenaarsbestaan hebben?

 • 20 december, 2012 om 22:35
  Permalink

  Wat ben ik toch blij met mijn studentenkamer van meer dan 20m2. Volgens mij heeft Zuster Bertken de klok dagelijks horen luiden, maar wist ze niet waar de klepel hing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.