Meer dan ‘die glimmende sproeiers aan je plafond’

STILL sprinkler‘Een sproeiertje aan het plafond in een kantoor ofzo.’ Waarschijnlijk is dat het antwoord dat je  krijgt als je iemand vraagt wat een sprinkler is. In dat geval is er niks mis met het antwoord. Maar de techniek achter een sprinkler is een stuk ingewikkelder.

Je vindt de sproeiertjes vooral in grote kantoorgebouwen en scholen. Ze hangen aan het plafond en ze zijn vaak verchroomd. Het chroom dient alleen maar voor de sier. Achter het zichtbare deeltje van de sprinkler zit nog een flinke installatie. Zoals je in onze tv-uitzending kon zien, heeft Andries Timmerman zijn sprinklers los in de kast staan. Om een brand te voorkomen heb je er op die manier weinig aan.

Wil je een sprinkler werkzaam krijgen moet je het aansluiten op een apart waterleidingstelsel. Het netwerk is zo ingericht dat een brand herkend moet kunnen worden. Als het systeem doorheeft dat het water in het afgesloten netwerk stroomt, kan het de link leggen met een brand.  Sprinklers in de buurt van de brandhaard kunnen op die manier preventief gaan sproeien. Het is dan ook niet voor niets een van de meest gekozen maatregelen in kantoren om voor een goede brandveiligheid te zorgen.

Sproeikopje

Het deeltje dat iedereen ziet lijkt misschien wat simpeler dan dat het daadwerkelijk is. Het eerste dat we kunnen onderscheiden is het sproeikopje zelf. Als je recht omhoog kijkt is dat het onderste deeltje dat er is. Als er brand is bepaalt de vorm van dit sproeikopje hoe het water wordt verspreid door de ruimte. Het is afhankelijk van de grote van de sleuven en de snelheid waarmee het ronddraait.

STILL sprinkler 3

Glaspatroon

Een technisch hoogstandje in de sprinkler is het glaspatroon. Als je tussen het plafond en het sproeikopje in kijkt, zie je een felgekleurd glazen buisje. Aan de kleur van dit glaspatroon kan je zien bij welke temperatuur het glas springt en er dus water door de sprinkler heen komt. Niet de kleur bepaalt bij welke temperatuur er water vrijkomt, maar de grootte van het luchtbelletje in het glaspatroon.

Hoe groter het luchtbelletje is, hoe groter de druk moet worden om het glaspatroon te laten klappen. De sprinklers met een grote luchtbel erin, klappen pas bij een temperatuur van 227 graden (kleur zwart). Sprinklers met een oranje kleur – met het kleinste luchtbelletje – klappen “al” bij 57 graden.

STILL sprinkler 2

Op de website van Andries vind je alles over zijn verzameling sprinklers

 

Eén gedachte over “Meer dan ‘die glimmende sproeiers aan je plafond’

  • 20 december, 2012 om 22:24
    Permalink

    Interessant hoor, ik weet nu veel meer over sprinklers. Ik twijfel alleen of ik het zelf in m’n huis moet hangen. Zijn die dingen duur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.