Pleegkinderen voor geld

 

Geld nodig? Neem een pleegkind! Als je een pleegkind in huis neemt, kun je als deze kinderen een verstandelijke beperking hebben, tot 2348 euro bruto per maand krijgen voor twee kinderen. En dit is al mogelijk als je 21 jaar bent. Het maakt niet uit of je gehuwd of alleenstaand bent, wel of je geen kinderen hebt of een homostel bent. In alle gevallen kom je in aanmerking als pleegouder. Als je maar een stabiele leefomgeving kunt bieden.

Het klinkt als een goede deal, maar zo simpel als hierboven omschreven, is het natuurlijk niet. Pleegouder worden doe je niet zomaar. Een kind kost tijd, aandacht en kost normaal gesproken meer geld dan het oplevert. Toch zijn er pleegkinderen die wel ouders hebben die de situatie misbruiken voor eigen gewin. Misschien niet eens bewust, maar na een gesprek met een pleegkind, bleek dat zij weinig geld zag van de maandelijkse bijdrage die voor haar bedoeld was.

Haar pleegouders gaven haar enkel onderdak en eten. De studie(boeken), zorgverzekering en andere vaste lasten, moest ze zelf betalen. Dat betekende dat haar pleegouders enkel eten hoefde te betalen van de 620 euro die zij ontvingen. Het pleegkind wist eerst niet dat het geld wat haar ex-pleegouders ontvingen, eigenlijk voor haar bedoeld was, en heeft hier nooit melding van gemaakt. Zij geeft aan: “Ik wist het niet, maar toen ik het wist, deed ik ook niets. Ik was al blij dat ik ergens kon wonen. Ik denk dat dat vaker voorkomt bij pleegkinderen. Je bent al zo blij dat je een pleeggezin hebt, dat je niet snel klaagt.”

Vergoeding

De gemiddelde bedragen voor een ‘normaal’ kind lopen zo rond de 565 euro per maand. En ‘neem’ je er meer dan twee? Dan krijg je daar nog een extra toeslag van 100 euro per maand bij per extra kind. De basisvergoeding voor het hebben van een pleegkind, is in onderstaande tabel weergegeven. Er zijn toeslagen als je een gehandicapt pleegkind hebt, voor crisisopvang zorgt of drie of meer pleegkinderen hebt. De vergoeding wordt niet als inkomsten gezien en er hoeft dus geen belasting over te worden betaald. Ook mensen met een uitkering worden niet gekort.


Cock Fuchs is interim-manager bij jeugdzorg en ziet ook kansen in de crisis. “Toen we bij jeugdzorg hoorden ze bij de NS 3000 mensen gingen ontslaan, zagen wij daar een kans. Het ging vooral om 50-plussers die niet meer een-twee-drie aan een baan zouden komen. Toen hebben wij een bericht geplaatst in het personeelsblad dat ze pleegouder konden worden. Als die mensen werkloos thuis zitten en de pedagogische kwaliteiten hebben, kunnen ze een grote maatschappelijke bijdrage leveren door een pleegkind in huis te nemen. Daar hebben wij van NS-medewerkers veel positieve reacties op gekregen.”Volgens Rading, de grootste jeugdzorgorganisatie in de provincie Utrecht, is het in de praktijk niet zo gemakkelijk om een pleegkind in huis te nemen voor het geld: “Wij hebben een screening waarbij we goed kijken naar de omstandigheden van de pleegouders”, zegt Hans Kodde, afdelingshoofd bij Rading. “Als pleegouders alleen voor de vergoeding een pleegkind in huis nemen, merken wij dat snel.”

 

Note: Het eerder genoemde pleegkind, zat niet onder toezicht van Rading, maar een andere pleegzorgorganisatie. In verband met haar privacy, noemen we haar naam en die van de organisatie niet.

2 gedachten over “Pleegkinderen voor geld

  • 14 december, 2012 om 21:48
    Permalink

    Wat een bijzonder verhaal van het pleegkind op de video. Heel dapper dat zij zo haar verhaal durft te vertellen. Goed dat dit aan de kaak wordt gesteld, ik vind dat pleegkinderen zeker recht hebben op een deel van het geld. Kinderen die wel door hun ouders worden opgevoed krijgen toch ook vaak kleedgeld of zakgeld?

  • 13 december, 2012 om 14:14
    Permalink

    Wat apart om juist werkloze mensen (van de ns) aan te schrijven voor een pleegkind. Dan stimuleer je alleen maar dat zij het voor het geld doen. Overigens vind ik niet dat de hele vergoeding naar het pleegkind moet gaan. Pleegouders kunnen vaak minder werken omdat zij kinderen in huis hebben. Daar mag best een financiele tegemoetkoming tegenover staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.