Taalachterstand: voorkomen is beter dan genezen.

 

Het is soms moeilijk om als ouder zelf te ontdekken dat er sprake is van een taalachterstand. Soms kan een kind heel pienter zijn, maar blijft het achter op het gebied van taal. Ook kan een gebrek aan contact tussen school en ouders zorgen voor een slechte communicatie over het kind. Daarnaast zijn vaardigheden op het gebied van taal ook afhankelijk van de leeftijd van een kind.

 

 

Hoe herken je taalachterstand

Mogelijke kenmerken van een taalachterstand die u kunt signaleren als ouder:

  • Het kind kan niet meekomen met zijn leeftijdgenoten op taalgebied.
  • Het kind heeft moeite met het benoemen van objecten en dagelijkse zaken.
  • Het kind scoort laag op de voor zijn leeftijdsgroep gerichte taalvaardigheden.

Taalachterstand voorkomen

Het voorkomen van een taalachterstand bij uw kind is altijd beter dan het in een later stadium te beperken. Het kan namelijk erg moeilijk zijn op een eventuele achterstand weg te werken. Een aantal tips op een rij:

  • Geef uw kind vaak complimentjes als hij goed met taal bezig is. Als u kind moeite heeft met taal zal het vaak in aanraking zijn gekomen met falen en tegenslagen. Complimentjes krijgen en succes ervaren is dus erg belangrijk voor een kind. Hierdoor zal het zelfverzekerder worden en meer uitdagingen aandurven.
  • Spelenderwijs met taal bezig zijn leert een kind dat taal ook leuk kan zijn. Via internet zijn veel leuke spelletjes te vinden.
  • Blijf alert. Hou de taalresultaten van uw kind in de gaten. Dit kunt u doen door regelmatig naar zijn/haar rapporten te kijken en een gesprek met de docent aan te gaan. Zij weten natuurlijk als geen ander wat voor vooruitgang uw kind boekt op school.

Belangrijk om te weten is dat taalachterstand niet betekent dat uw kind geen toekomst heeft. Dat een kind moeite heeft met taal hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met zijn intelligentie. Het is wel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als u achterstand opmerkt. Hiermee kan worden voorkomen dat een kind ten onrechte op een lager opleidingsniveau belandt dan het aankan.

Bron: taalalert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.