Toffe chicks op wieltjes

Roller Derby is een full contact sport voor vrouwen die wordt gespeeld op quad rolschaatsen (van die ouderwetse, met 2×2 wieltjes). Deze rollerskatende dames vormen teams van vijf en skaten over een ovale baan, een track. Eén van deze vijf is de Jammer, deze moet de leden van het andere team, de blockers, inhalen om punten te scoren. Maar er wordt alles aan gedaan dat dat niet gebeurt!

Dit filmpje legt het allemaal helder uit.

De sport ontstond in Amerika in de jaren ’30. Het was crisis en mensen hadden behoefte aan een beetje vermaak. De sport was dan ook meer een showsport dan echt een officiële sport, wie wil er nu geen meisjes in korte rokjes op rolschaatsen elkaar van een baan af zien beuken? Roller Derby was enorm populair, maar werd niet heel serieus genomen. De sport verdween langzaam in de jaren ’70, maar werd in 2000 weer nieuw leven ingeblazen in Austin, Texas door de  TXRD Lonestar Rollergirls. En deze keer ging het niet meer alleen om het showelement, maar was het vooral ‘skate till you die’! Al zat, en zit, het showelement er nog wel een beetje in; derby dames hebben bijvoorbeeld een derby naam, dit is een soort van alter ego. Vaak zit in de naam een woordgrap, zoals bijvoorbeeld Paris Kill-ton en Michelle O’BamYa.

Op dit moment is Roller derby een van de snelst groeiende sporten in Amerika. En ook in Europa komen er steeds meer teams bij. De Utrechtse Dom City Dolls startten in 2010 als derde team van Nederland.

De Dom City Dolls in Actie:

Wil je nog meer roller derby zien? De film Whip It is een aanrder.

Zelf meedoen kan natuurlijk ook, bij de Dom City Dolls of een van de veertien andere Nederlandse teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.