Uitstervende beroepen

In de serie uitgestorven beroepen bezochten we voor Campus Cam de videotheek.  Wat zijn nog meer uitgestorven of uitstervende beroepen? In februari wordt de uitzending uitgezonden, voor nu hebben we alvast de vijf opmerkelijkste beroepen op een rij gezet.

 

 5. De TV-omroeper

In België hebben ze het nog wel. Een meneer of mevrouw die de tv-kijker vertelt wat er die avond te zien is. Bij de publieke omroep zijn ze er al 10 jaar mee gestopt. Bij Yorin (tegenwoordig weer Veronica) gingen ze er iets langer mee door. Bekijk hier hoe Arie Boomsma ooit zijn televisiecarrière begon.
http://www.youtube.com/watch?v=9tMN6P7hE78

4. De Melkboer

Natuurlijk mag de melkboer op deze lijst niet ontbreken. De baan melkboer, met nevenactiviteiten als entertainment voor thuisblijvende huisvrouwen, komt steeds minder voor. Op het internet wemelt het van filmpjes over stoppende melkboeren. Zoals deze van het Eindhovens Dagblad met melkboer Jan uit Helmond.

3. De Kamikazepiloot

Een logische keuze. Iedereen die dit beroep ooit heeft uitgevoerd is tenslotte uitgestorven. Zie je het toch nog steeds als droombaan, zorg dan wel dat je het examen haalt.

2. De Imker

Goed, er zijn nog veel imkers in Nederland. Alleen dat zijn hobbyisten, er is BIJna niemand meer die zijn brood er mee verdient. De bijenhouders kunnen kiezen uit twee verenigingen,  De Nederlandse Bijenhoudersvereniging of de Algemene Nederlandse Imkersvereniging. Zelf leren? Bekijk hier de cursus van een halfnaakte Amerikaanse Imker.

1. De Ontdekkingsreiziger

In een wereld met Google Maps en Tom Tom valt voor de echte ontdekkingsreizigers nog weinig te doen. De beroepsgroep kan trots zijn, maar heeft zichzelf wel uit de markt gewerkt. Toch is er nog hoop, er is nog genoeg te ontdekken in de rest van het universum. Bij de Mediamarkt kunnen aspirant-ontdekkingsreizigers een reisje ruimte winnen.

 

5 gedachten over “Uitstervende beroepen

 • 25 augustus, 2019 om 19:23
  Permalink

  Wat te denken van (banket) bakker?
  De sector kampt nu al met een gigantisch personeelstekort.
  Ook worden de opleidingen niet overal meer gegeven, hier bij ons in de buurt is die al jaren geleden gestopt.

  Op een paar goede na, zullen de meeste kleine bakkers moeten stoppen om bovenstaande reden.
  En is er helaas alleen nog maar onpersoonlijk fabrieksspul.

 • 18 juni, 2014 om 14:05
  Permalink

  Er zijn inderdaad nog veel meer te bedenken. Eigenlijk bijna alle productie banen waarbij nog menselijke handen bij komen zullen verdwijnen. De melkboer blijft wel denk ik trouwens. Mensen willen toch hun melk bij een vertrouwd iemand kopen vaak. En het is handig dat ie langskomt toch?

 • 24 januari, 2013 om 08:57
  Permalink

  Dat huiselijk gevoel krijg ik dan weer bij de melkboer. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind gewoon uitkeek naar het moment dat de melkboer bij ons door de straat reed. Met vriendinnetjes stonden we altijd in de rij om bij hem geen melk, maar snoep te kopen.

 • 24 januari, 2013 om 02:13
  Permalink

  En encyclopedie-schrijver. Iedereen zoekt toch alles op internet op.

 • 14 december, 2012 om 14:01
  Permalink

  Haha die Arie Boomsma. Ik zou het eigenlijk wel grappig vinden als dit beroep weer terug komt. Geeft een soort huiselijk gevoel. Alleen is dat lastig, omdat normale televisiekanalen in de toekomst gaan verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.